Абердин Ангус-за фирма„Крис-Мери”- Бургас едно ново начало

Всички знаем, че понякога мечтите стават реалност. Сега се случи същото, но за наша радост в български вариант. Преди двадесетина години двама представители на един холандски кооператив при посещението си в България поискаха среща с наши зърноопроизводители за реализиране на проект за доотглеждане на месодайни телета в България.

Телетата от месодайни породи да бъдат транспортирани в България, за да бъдат настанени от Бургас – до полите на Странджа и там да бъдат отглеждани до клане. Защо именно в този район. Холандците имаха добра информация. Именно в района на село Драчево, се отглеждаше единственото запазено за него време стадо Абердийн Ангус /1993-1997 г/.

След това стадо изчезна, но все пак то участва в един българо-швейцарски проект и бяха произведени отлични говежди колбаси от тази порода, за него време кой я беше виждал тази порода.

Породата Абърдийн Ангус – лидер в месодайното говедовъдство

Холандците бяха видели друго, за което ние сякаш или бяхме слепи, или още неузрели за това – пасищата в района са прекрасни и съчетани с климата, всичко това благоприятстваше за отглеждането на едно много голямо стадо от месодайни телета.
Зърнопроизводителите ги търсеха за партньори за осигуряване зърно в последната фаза на угояване то. Все още тогава прохождахме в зърнопроизводството и добивите бяха все още ниски.

И представете си днес това вече е реалност. Именно фирма „Крис-Мери”- Бургас реши да направи голямата крачка. Фирмата разполага със зърнени фуражи, с големи количества площи засети с люцерна и най-важното – над 7хил.дк пасища. Пасища които вече са почистени и от една година са засети с тревни смески. Посетихме пасището. Истински курорт за тези Ангусчета, които идват от далечна Латвия. Огромно пасище, отличен тревостой, през 500 метра горичка, в ниското язовир, ако се качиш на баирчето ще видиш морето. И в този рай, се разхождат спокойно и наперено над 250 броя юнички от черния и червен Ангус. Червените вероятно по бързо се бяха адаптирали към промените и вече са готови за заплождане.

Невероятно, да не вярваш на очите си. На зеления килим, който може да има само в Странджа се разхождат този голям брой юнички, които пред нас изпълниха всички възможни фигури – партизанска нишка, галоп като ергелетата, бавна походка наредени едно до друго, като римските легиони. Попитахме собствениците с какво ги хранят – те ни отговори – само паша, давахме им смеска, но така си остана в хранилките.

24 часа в денонощието животните са на открито. Имат навес в случай на много лошо време. С електро пастира свикнаха само за няколко дни. Все пак пасището е огромно и не може без това. Сега предстой кампанията за заплождането. Биците са поставени на специален режим и се хранят по рецепта за подобряване на спермата. Следва подготовката за зимата и след това за отелването и опазването на телетата. Но всяко нещо с времето си казват съдружниците и отработват настоящите проблеми.

И накрая. Колко хубави би било, ако навсякъде в България пасищата са на такова ниво и да са пълни с квалитетни животни. Дано там да се проведе тазгодишния събор на месодайните породи.

Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here