Карол Мицкевич – Полша пред „Среща на върха”

0

По време на проведената „Среща на върха” в с.Кортен участие взе и г-н Карол Мичкович. Кой е той: Карол е израснал при кравите, защото баща му е имал ферма, която и сега е действаща. Всъщност на срещата присъства и баща му- един от ветераните на Солидарност, и от най-близките хора на Лех Валенса, ако някой си го спомня – човека който отключи вратата на демокрацията в Европа през осемдесетте години на миналия век. Г-н Карол е завършил ветеринарна медицина и един от най-добрите специалисти в Полша по констатиране на ранната бременност използвайки всички методи. Също така е много добър диетолог и заедно с всичко това отделя време и за наследствената ферма.
Ние се обърнахме с молба към Карол да разкаже нещо за полското говедовъдство:
– Какво да ви кажа. Проблемите навсякъде са едни и същи при фермерите. Но ние сякаш сме в по-добра позиция. В страната се отглеждат над 2 милиона само млечни крави. Болшинството от тях са от породата Холщайн и водят корените си от големите в говедовъдството – Германия, Дания, Холандия, Италия. Средната продуктивност е 6500 кг от крава, говорим за млечните крави, а не само за Холщайна. Защото ние отглеждаме и млечен Симентал, Монбилярд, наша Черношарена порода, Джерсей и др.
През последните години дръпнахме много напред с увеличение на средната млечност. Стигнахме средно отглеждани брой крави – 60 в една ферма, за съжаление много от малките фермери фалираха, защото се оказа , че с 30 крави въобще не си конкурентно способен. Сега работим по увеличение на количеството мляко. Работим с фирми предлагащи най-добрата генетика. Представете си, една страна като Полша, с толкова много крави остана без Станция за изкуствено осеменяване. Преди няколко години французи купиха нашата модерна станция и от тогава тя не работи. Може би така е по добре, че получаваме готова генетика, но ние сме поляци и все искаме сами да си го направим. Основно, говедовъдството е развито в Източна Полша и там се отглеждат 60% от кравите. Земята там е много скъпа и декара се продава за над 2000 евро. Частни са 90% от кравите и само 10% са държавни и ние ги поддържаме за да могат да продават разплоден материал – юници, а не да живуркат и произвеждат някакво мляко. Основната им задача е да предлагат качествени млади разплодни животни на пазара. Там се експериментират и новите неща в говедовъдството и те са водещи по новостите. Засега се справят добре, щом сме ги оставили да съществуват, /научил изглежда доста неща от баща си/. Проблема ни с мандрите е по-малък от вашия. В Полша работят 6-7 огромни мандри, които преработват почти цялото мляко на Полша. Едната от тях изнася цялата продукция за Южна Америка и освобождава ниша на пазара в страната. Броят на локалните мандри е съвсем малък – до 40. Всичко това предполага едно разбирателство между двете страни.
По отношение цените на млякото ние също преживяхме страшно лято. През 2015 г говедовъдството беше бум в страната. Много наши фермери вземаха големи кредити за да осъвременят и разширят фермите си. През следващата година почна кризата. Цените паднаха, но лихвите и задълженията към банките не. За да изплащат коректно вноските, трябваше фермерите да започнат да продават юниците си и извадят веднага някои непродуктивни крави. Малко или много, това се отразява сега на количеството добивано мляко.
След стачките в Брюксел и напрежението в страната по време на кризата получихме както всички страни от ЕС помощи. Но голямата изненада за всички фермери, връщането на 60 млн евро от ЕС- това са глобите за над квотното мляко от 2006 г насам. Така че, тези пари бяха разпределени между фермерите, което си беше направо начална скорост за момента. Освен това цената на млякото се стабилизира и поне в моя район получаваме по 37 цента, което е супер. Но не си мислете, че това става даром- млякото ни е с 4% масленост и 3.3% протеин. За соматичните клетки и микроорганизми не говоря, там трябва да си на шест за да ти платят тази цена. Имаме и още една помощ – отговарям на господина който зададе въпроса. Всъщност две. Получаваме облекчение при закупуването на горива и получаваме 50 евро на декар плюс това което се дава за растениевъдството. С други думи прието е, че за една крава са необходими 10 декара за изхранването и. И на всеки декар от тези десет получаваме по 50 евро. За да ги получиш, обаче трябва да имаш земята. По този начин в името да получиш тази помощ ти си осигуряваш земята, а като я имаш значи има и храна за животните. Проблема ни сега е в работната ръка. В малките семейни ферми това не е проблем, но както казах те отпадат поради икономиката. По селата има по една, две малки ферми, които снабдяват хората с мляко, но и те си отиват. Сега в големите е трудно да намериш квалитетни гледачи, причините ги знаете добре, те са същите като при вас. Не че съм ветеринарен лекар, но фермерите са доволни от ветеринарното обслужване и нямаме проблеми със службите. Предстои ни преструктроиране на стопанствата, използване на кросбрединга, решаване проблема с работниците.
Забравих да ви кажа, че имаме подписани договори, че ще изпълняваме ГМО програма, за това се държи много при нас.
Искам да ви пожелая високи цени на млякото, по-малко проверки, защото и нас ни проверяват много и повече мляко разбира се.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here