100 000 кг мляко от крава и в Румъния

0

По инициатива на Националния съюз на говедовъдите в България, за първи път бе обявена крава – рекордьорка собственост на фамилия Узунови от Сливен

Фамилна ферма „Узунови“ – гордост май не само за област Сливен

Разбира се намериха се и критици за това, като казваха, че това не е работа на Съюза. Все пак НСГБ даде тон и на който му е работа да почне да го прави. Защото лесно се критикува, но трудно се реализират идеите, но пак има едно ако –  ти дойдат на ум.

По нашия път тръгват и колегите говедовъди от Румъния. Всъщност това е страната с която трябва да си „мерим” някои работи, защото и те са от нашия хал. Там средната млечност е малко по малка от тази при нас – 3670 кг, но не трябва да се забравя, че Румъния е в топ 10 на ЕС по отношение броя на отглежданите крави – над един милион.
Другата държава, която е малко пред нас по отношение на средната млечност е Хърватска.
Председател на асоциацията Холщайн е може би най-известния фермер – говедовъд в Румъния – г-н Никусор Шербан. От тази година в асоциацията започва да се води книга на рекордьорките, като една от „бариерите” е достигане 100 000 кг производство на мляко от крава.
За радост на председателя, първата румънска крава която ще бъде записана в почетната книга ще бъде от неговото стопанство. Това е супер кравата Сорина. Тя е родена в стопанството на фермера и по негови изчисления в края на годината, ако всичко върви добре ще достигне до 100 т пожизнено произведено мляко.

„В Румъния е нямало крава с такава производителност, но и в съседните страни положението е същото – казва г-н Шербан. Сорина е на 10 години и вече дала над 92 000 кг мляко, всичко това се наблюдават внимателно от компютърната система на фермата. В нашата асоциация на Холщайна ние имаме няколко ферми на това ниво. В сравнение с земеделски стопанства в ЕС, ние сме много по-назад, признава председателя, но все пак имаме най-малко 10 ферми със средна млечност между 10 000 и 11 000 литра, докато в Холандия средната млечност на всичките стада е 9,000 кг. В нашата ферма в момента дневното производство средно е 36 кг мляко от крава. В началото на годината имахме 900 крави, като ще ги увеличаваме ефективно непрекъснато. А ежедневно доим 750 бр.
Генетика, които имаме във фермата е повече от 90% от американски бици. Залагаме повече на младите животни и 60% от животните ни са на първо и второ отелване и произвеждаме ежедневно между 23 000 и 25 000 кг мляко.
Нашата фирма е модел на интегрирана ферма – храната за кравите осигуряваме от 35000 декара, които обработваме и си произвеждаме всичко сами. В допълнение, фирмата ни започна тази пролет изграждане на мандра за обработка на мляко, с инвестиция от над 5 милиона евро, половината от които са европейски средства.”

П.Р. Точно преди една година четохме едно интервю от г-н Шербан в което той говореше за фалирането на млечното говедовъдство. Сега, когато цената на млякото е добра, а и перспективата е запазване и даже – нарастване, когато Румъния е атакувана от най-големите млекопреработватели да правят мандри в страната, ситуацията е променена и реакцията от страна на Шербан и син е съвсем адекватна на времето в което живеем.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here