Рекордьорката на Швейцария само с 180 112 кг мляко

0

Швейцария има нов лидер за млечна продуктивност, между живите крави от породата Холщайн.
На „сметката” си 18-годишната дъщерята на Рудолф, Хаити – вече има 180 112 кг мляко с 6,680 кг мазнини и 5630 кг протеин.
Тя е на осемнадесет години и е собственост на Маркус Вис от Grasswil в кантон Берн. Класифицирана е с VG-89, по време на седмата си лактация. С това си постижение, Хаити се приближава много близо до абсолютния рекорд на Швейцария, за пожизнена млечност, постигната от друга дъщеря на Рудолф, която вече не е между живите, дала 185 092 кг. Друга дъщеря на Хаити, Сам вече е постигнала над 100 хиляди килограма. Източник Daily News.

В Говедовъд се получи въпрос, какви са тези класации.
Искаме да поясним за нашите читатели, че една от най-престижните класации, във  водещите говедовъдни страни, е именно постигането на 100 000 кг пожизнена млечност.
Всяка крава, която преодолее тази бариера, се вписва в специална книга и данните се публикуват всяка година. В някои страни, се оказва, че това предизвикателство е вече лесно постижимо и „летвата” вече е вдигната на 150 000 кг. Някой отиват още по-напред, като почват да правят и класация над 200 000 кг.

Искаме да дадем пояснения, относно рекордьорката на Румъния, както и за тази, която се доближава до 100 000 кг, става дума за млечност, не за една година, а за пожизнена такъв.
Независимо, че резултатите се публикуват сега, контрола на животните се извършва отдавна. Да не забравяме, че Румъния е член на Световната организация на Холщайн.

За съжаление в България нямаме асоциация, която да води развъдната работа при Холщайна, вследствие на което не може да членуваме, нито в Световният, нито в Европейският Холщайн организации. Един въпрос по който развъдните асоциации в говедовъдството трябва да помислят.
Все пак у нас от 1992 г масово се осеменява с Холщайн бици и се направи внос на голям брой юници.
Това е въпрос за размисъл на говедовъдите.

Говедовъд .ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here