Желанието на един говедовъд – Искам да бъда фермер, а не чиновник

Останахме 7000 – 8000 говедовъди и държавата вместо да ни съхрани и ни помогне да произвеждаме дори и да са лампени шишета, защото и за тях има пазар, тя сякаш иска да ни унищожи. Винаги съм гледал напред, имам реализирани проекти, работя и сега по нов такъв. Започнах с десетина крави, сега вече са 250.
Имам чувството, че не само се иска да се спре хода ни напред, а направо да спрем да работим в насока – говедовъдство.

Европа гради своето говедовъдство от преди 1900 година, а ние искаме за 20 години не само да ги настигнем, но и да ги изпреварим. Така мислят и нашите чиновници.
Готов съм веднага да продам фермата. Писна ми вече само да чувам, че получаваме чували с пари. Парите ние ги влагаме за развитието на фермата, подновяване на техниката, подновяване на стадото, фуражи, храни, витамини, лекарства, ветеринарно обслужване, заплати на персонала, и още колко други такси, такси, такси. И всичко това, за получаването на качествено мляко. А за да бъде то такова ние провеждаме борба с маститите, имаме проверки на доилната инсталация, купуваме филтри, дезинфектанти, уреди за измерване на маслеността, на протеините и соматичните клетки. Правим всичко което е необходимо за да сме на ниво.
Но на практика, какво се получава. Изведнъж ни се казва – Европа иска, и значи трябва да го направим. Стигнахме и до алуминиевите врати във фермата – е и тях направихме.
Нека да ги има правилата, ние ще ги изпълняваме, но какво се получава сега при тази Наредба 2, трябва и сами да си организираме всичко. И сякаш, малко много вече ни идва, на нас говедовъдите. С нас действат както едно време в казармата – раз, два, три.

Абе хора, ние сме останали по фермите само с кучетата, кравите и лайната / това е действителността/. И работници вече няма. Вие ни говорите за пратки по пощата, за хладилни чанти. Да ви попитам аз – вие знаете ли в колко села има пощи?

До сега на практика, самоконтрола се извършваше от мандрите. Заедно вземахме пробите за контролата. Аз си плащах едната, другата се плащаше от мандрата – по 16 лева за всяка. А сега по новите изисквания от Наредба 2, само с добавянето на изследването на тъй наречената точка на замръзване, цената скача от 16 – на 39 лева. И това не е всичко. От нас се иска да си занесем сами взетите проби , и то два пъти месечно, на 200 км от фермата да ги изследва А животните през това време сами ли да се гледат.
Направих си една бърза сметка, какво ще „спечеля” от цялата тази ситуация – нерви, работно време от 24 часа – не че до сега не е така, амортизация на колата, разходи за гориво, несвършена започната работа, отложена такава – пропуснати ползи и т.н. и т.н. Или с други думи – оформя се една сума от около 4 000 лева, без моя надник, защото аз не съм работил.
А след като занеса пробите, идва и още по-лошото. Да чакам резултатите от изследванията на лабораторията, и ако не дай си Боже, е допусната и най-малката грешка от чиновник, може да се закрие цялата ми ферма, целият ми труд да иде ….на вятъра. Да седя и да треперя, някой да ми каже – не ставаш, труда ти е бил напразен.
А че се допускат грешки, вече е ясно. Има занесени проби от едно и също мляко, и подадени от различни ферми – и резултатите са различни. И ако разликите бяха малки, майната му. Обаче се оказало, че те са на двата полюса на измервателната скала.
Е, кажете ми, как мога да вярвам на чиновника от когото завися, но пък в чийто ръце е властта и силата, и който ме смята за чорбаджия изедник и правещ шмекерии зад гърба му.
А от друга страна, ние фермерите, с нашият труд, с нашите ръце, трябва да оправдаем съществуването на недосегаемия чиновник, зад когото стой Закона, стой Държавата.
Искам да видя калкулация за цената на пробите, освен това, да се взима и контролна проба – при спорове, която да не е за сметка на фермера. Защото с тази наредба, вече се пораждат и съмненията, че говедовъдите започват да „захранват” и БАБХ. За да бъде чисто името на тази институция – трябва да се направи така, че всякакви съмнения да отпаднат. От БАБХ трябва да разберат, че ние сме фермерите на България, че с всяка измината година намаляваме и ако няма и нас, ако и ние изчезнем, няма да го има и чиновника.
Политици, държавници, чиновници – чуйте зова на един говедовъд : дайте ми възможност да работя, да произвеждам, и да нося принадена стойност на тази държава. Съхранете мен и моите колеги, грижете се нас, помагайте ни, защото и ние приключихме с илюзиите и приказките от „1001 нощ”.
Организацията на вземането и транспортирането на пробите за самоконтрола да не бъде в тежест на фермерите, които трябва да работят единствено и само за производството на качествено мляко.
Аз искам да бъде фермер, а не чиновник.

За говедовъд
Господин Иванов
с.Добриново общ.Карнобат

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here