ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 18

0

Холандия: Актуална информация за фермерите. Млекопроизводителите използват приложение инсталирано на телефона си, за да следят ежедневните събития, които стават във фермата – като разгонването, раждане или лечение на заболяване на всички крави в стадото. Вече има и приложение което предоставя актуална информация за последните данни за млякото в цистерната, последните четири доставки и данните за качеството на млякото. Приложението е достъпно за всеки. /Очаквайте статия за това приложение и за начина му на работа/.

САЩ: започва работа по производството и признаването на изкуствено месо. Става дума за необходимите документи за да бъде то легитимно. Организация Good Food Institute (GFI) започва да търси директор за международното сътрудничество. Предполага се, че експертите ще бъдат ангажирани в лобиране и комуникации с чуждестранни правителства, рискови инвеститори, предприемачи и активисти за привличане на общественото внимание към въпроса за алтернатива на месото. Организацията вече е започнала работа в Бразилия и Китай. Good Food Institute се надява да постигне официално признаване на правото за етикетиране на месо, отглеждано в лаборатория. Нарастването на търсенето на продукта ще доведе до създаване на правна уредба в полза на това месо. Ежегодно един човек в Китай изяжда 3.9 кг месо. В САЩ този показател е 25 кг, а в Русия – 11 кг. Най-малко месо се консумира в Индия – средно по 0,5 кг на човек. Според Световната здравна организация (СЗО), глобалния сектор на животновъдството нараства с безпрецедентна скорост; движещата сила на този процес е нарастването на населението, неговият доход и урбанизация. Според прогнозите на СЗО, годишното производство на месо ще се увеличи през 2030 г. на 376 милиона, при 218 през 2000 г. тона (в 1997-1999 – 218 милиона тона).

Няколко крачки напред в тази насока е Холандия: Екип холандски учени успяха да отгледат изкуствено месо и се надяват продукцията им да постигне търговска реализация през следващите пет години.
Изследователите създадоха компания “Моса Мийт” (Mosa Meat), в която работят 25 учени, лаборанти и административен персонал. В близко бъдеще те планират да направят месото за хамбургери по-вкусно и евтино, предаде FRB.bg.
Преди две години първият бургер с изкуствено месо бе приготвен и дегустиран в Лондон. Стойността му бе 215 британски лири (около 570 лева). Изкуственото месо било отгледано от професор Марк Пост в лабораторията му в Нидерландия.
“Убеден съм, че продуктът ни ще се появи на пазара през следващите пет години, – каза ученият. – Въпреки първоначално високата му цена, в бъдеще изкуственото месо ще става все по-евтино заради високо търсене и масово производство”.
“Несъмнено все повече хора ще купуват продукта ни по етични причини”, убеден е ръководителят на новата компания Питър Верстрейт.
Изкуственото месо се създава от стволови клетки, служещи като шаблони, от които се развиват специализирани тъкани например нервни клетки или кожни клетки.
Повечето изследователи, работещи в тази област, се опитват да отглеждат човешки тъкани за трансплантация, за да заместват стари или болни мускули, неврони или хрущял. Обаче професор Пост решава да използва технологията за да създаде изкуствено говеждо.
Изследователят твърди, че е решил да намери начин да задоволи нарастващото търсене на месо. За да се направи това с традиционни селскостопански методи ще бъде необходимо използването на голямо количество енергия, водни и земни ресурси. В последствие това може да доведе до увеличаване на отделянето на парникови газове в атмосферата.
Процесът на производство в лабораторията на Пост започва от извличането на стволови клетки от мускулните тъкани на крава. В лабораторията те биват култивирани в среда, съдържаща хранителни химически вещества, които стимулират растежа и им помагат да се развиват и размножават.
След три седмици се получават повече от милион стволови клетки, от които впоследствие се създават малки ленти мускулна тъкан – дълги около сантиметър и широки няколко милиметра.
Тези малки ленти внимателно се съединяват, оцветяват и се смесват с мазнина, в резултат на което се получава изкуствено месо. Експерти, които присъствали на дегустацията на изкуствения бургер, казаха, че вкусът почти не може да се различи от истинския, въпреки че отгледаното в лаборатория месо не е толкова сочно.
“Месото, представено на дегустацията през 2013 година, не е финалният ни продукт, – съобщи Верстрейт. – То се състоеше от белтък и мускулни тъкани. Обаче в месото има още много компоненти – кръв, мастна съединителна тъкан. Всичко това формира вкуса и текстурата, а тогава все още нямахме тези съставки”.
В бъдеще изследователите планират да намерят начин да създават стекове и котлети с помощта на 3D-технология за печат.източник: dunavmost.bg

БЕЛАРУС: в близко бъдеще пазара ще бъде допълнен с екзотични деликатеси – замразени щурци и брашно от щурци. Развъждането на насекомите започва в местните ферми от август 2017. Беларуски производител Сергей Макаров е сигурен, че развъждането на насекоми за храна на хора е една много обещаващ ниша извън Азия. Сега предприемачите изготвят необходимите документи, които са необходими за да започнат доставките на тези продукти на щандовете в магазините. В момента в една от фермите се отглеждат три вида хлебарки, два вида щурци, както и два вида ларви. Насекомите ще се използват, като храна за екзотични домашни любимци. Предвижда се да се предоставят и на зоологически градини. Източник: ЕАП новини

ЛАТВИЯ: цената на млякото падна. В началото на годината цената на млякото бе колкото средната за Европа- 33.5-35.5 евро цента. През април обаче цените паднаха под 30 евро цента и днес са 29.5 евро цента.”Тази цена не е катастрофална, но ако ние бяхме част от ЕС и се състезаваме на един и същи пазар, нормално би било цената да остане на 32 цента”- казва един фермер. Източник: BN

КИТАЙ:Китай и Ирландия, подписаха официален протокол за износ на ирландско говеждо месо за китайския пазар. Протоколът описва санитарните условия за износа на замразено ирландско говеждо месо в Китай, а това е важно условие за усилията, които се правят за износ на месо от Ирландия, се казва в съобщение от ирландското правителство. Китай забрани вноса на говеждо месо от Ирландия, след избухването на болестта луда крава през 2000 г. В същото време, консумацията на говеждо месо в Китай се е увеличил шест пъти между 1990 и 2015 г., а тенденцията за продължаване на неговия растеж е положителна и за следващите години. От друга страна, производството на говеждо месо в Китай не може да отговори на нарасналото търсене. Източник: атина прес

РУСИЯ: Руското Starbucks кафе с мляко е най-скъпото в света. Чаша кафе Starbucks в Русия е два пъти по-висока, отколкото в Индонезия, която е на второ място по продажби на марката, и почти пет пъти повече, отколкото в САЩ. Авторите на изследването са анализирали данни от 44 страни по целия свят през януари 2016 г. Според Starbucks ценоразпис, доза Toll струва 255 рубли в Москва, в другите градове на Русия цената е по-ниска. Тази цена е еквивалентна на $ 12.32. За САЩ, подобна доза кафе струва само $ 2,75 – това е минимума за всички участвали в проучване на анализаторската компания страни. Висока е цената на това кафе и във Виетнам ($ 8.18), Тайланд ($ 8.04), Индия ($ 7.99). Сравними с тези в САЩ, са цените в Австралия ($ 2,86), Великобритания ($ 2.88) и Канада ($ 3.06). Източник: Форбс

ИНДИЯ: младоженец отказа брак поради липсата на месо на масите на гостите за сватбата си . Възмутени годеник отказва да приеме каквито и да било обяснения за липсата на месо в региона и напуснал церемонията пред гостите. След известно време, на място на беглец младоженеца идва друг мъж, който направил оферта на булката и “не възразявал срещу липсата на месо на масата.” Трудна ситуация с производството на месни продукти в област Утар Прадеш е довела до този случаи. След забраната за работа на незаконните кланици, цената на биволското месо се е увеличила почти три пъти до 400 Rs (около 355 рубли) на килограм, пилето е – до 260 Rs (около 230 рубли), агнешко – почти се е удвоила до 600 Rs (около 530 рубли). Източник: TJournal

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here