В името на потребителите “Името на кравата на бутилката с мляко” – а защо не?

0

Млекопроизводителите в името да „оцелеят” въвеждат всеки ден нови неща в своята дейност. В това няма нищо лошо стига да се спазват всички разпоредби и изисквания на законодателството.  Фермера Матийс Баан от Холандия е един от тях и  въвежда нова концепция на млечни продукти: Всея ка бутилка носи етикет с името на кравата от което е произведено млякото – например Tиети 197 или 131 Коба – върху етикета…

Какво разказва фермера:” Роботът дой кравите една по една, вместо  млякото да отива в резервоара, с една помпа и една   пълначна машина се пълнят празните бутилки. Т.е. млякото получено от една крава се пълни в бутилките, пастьоризира се   и се поставят индивидуалните  етикети, на които на първо място е написано   името на кравата, а на обратната страна информация за нея, например –  дата на отелване, съдържанието на мазнини и протеини. Защото го правим това. Макар че,  всички крави основно получават една и съща дажба, все още има големи разлики между вкуса на млякото на една или друга крава –  казва той. Съдържанието на мазнини варира между самите крави от 3 до 6 процента, а съдържанието на протеин от 3 до 5 процента”.

Поради това  мляко се продава в три вкуса: крем, пресни (малко по-тънъки) и сладки.

Всяко нова начинание би трябвало да има концепция. Млякото е било  представено на 31 март по време на церемонията по закриването на “Майсторският ден” в зала в Ротердам.

В момента Матийс Баан е в преговори с агенция за развитие за разработване на необходимата за пастьоризация и пълнене технология.

“Направих 31 бутилки ръчно пастьоризирано и опаковано мляко и това ми отне почти цял ден за окончателния вид на продукта,  и затова ще бъде  на цена от десет евро на литър. При машинната обработка на цената ще бъде  между 80 цента и едно евро, и това би било нормално. В супермаркета продажната цена трябва да е  1.20 -1.40 евро. Преговорите вървят и в момента с търговците на дребно. Ако се постигне съгласие и  с канала за разпространение, както и с агенцията за разработването на технологията –  “Млякото от отделна крава в отделна бутилка” след шест месеца трябва да бъде по рафтовете на магазините.

Ще работим и по въпроса за връзката на гражданите със земеделските производители. Целта е,  гражданите да имат по-пряка връзка с продукта и най-вече със самия  фермер.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here