Цената на млякото не покрива разходите

0

След статията

Себестойност на млякото

Ние ще продължим да даваме информация в тази посока, защото само с искане на пари не става. Нормално е най-напред да се обяснят причините защо се искат тези пари, второто е за какво ще се използват и накрая какъв ще е резултата от тяхното използване.
Няма друг начин, това е бизнес, не е благотворителност. За да стане това се иска себестойност на продукцията и то не нагласена, за да може да се влияе на процеса. Преди няколко дни Европейския млечен борд излезе със следното съобщение:
Млекопроизводителите изказаха становището, че продължават да са на загуба. Това заключение се основава на ЕМВ въз основа на проучване. По този начин, през януари 2017 г. средната цена на млякото е била 33.76 цента /кг, а разходите за кг мляко са 43.74 цента/кг. По този начин покритието е в размер само на 77%. Председателя на борда Ромуалд Шабер отново призова за “правна рамка на ЕС”, която да позволява на производителите да произвеждат спокойно и отговорно, без да се налага да се увеличават производството си в критични ситуации по отношение на цените.
Какво обаче ще искаме ние, ако се приеме правна рамка на база себестойност, като нямаме такава. Хората я правят всяка година с доклади от над 30 страници, а руснаците от тази година всеки месец. Къде сме ние – все още силни на думите и без сметки и аналзи /става дума за национален мащаб, защото доста от уважаващите се ферми имат такива анализи./
Точно обратното се случва обаче в Русия. Там също от началото на тази година е въведен индекс за стойността на млякото. Нормално е за тази държава, всички сме гледали филма „Москва не вярва на сълзи”, там никой не получава нещо даром.
Индекса за стойността на разходите за производство на мляко в Русия е намалял от началото на годината с 5%. С 5 точки надолу от януари 2017 г. е индексът на производството на мляко за разходите /RMCI/. Това е публикувано за първи път от Националния съюз на производителите на мляко и Mилкнюс. Изчисления RMCI индекс е направен с икономически и математически модели за оценка на промените в разходите за производство на сурово мляко и ключови елементи на разходите. През първите четири месеца на годината индексът е намалял, а цифрата на 100% бе приета през януари 2017 г.. Като цяло низходяща тенденция започва да се оформя през септември миналата година, когато индексът достигна максимум от 107%. Като част от стойността, експертите са анализирали също така, че разходите за хранене средно представляват 48%,общи разходи (заплати, електроенергия, ветеринарни препарати и т.н.) – 26%, амортизация – 20%. Най-голям принос за изменението на разходите за производство на сурово мляко носи инфлацията, според резултатите от анализа. Нейното влияние, според анализаторите е за над 32%. Промени в цените на концентрирания фураж причинява около 27% промяна в разходите, заплатите – 17%, обменният курс – 13%, цените на горива и смазочни материали – с 6%, цената на електроенергията – почти 3%, цените на минералните торове – с 3% , “Пазарът на сурово мляко се характеризира с висока волатилност, – увеличението на цените на суровото мляко може да достигне 43% през годината, което, разбира се, намалява икономическата жизнеспособност на производителите,а също и на преработвателите “. В резултат от въвеждането на индекса, ще се повиши предвидимостта и оказването на благоприятно влияние върху икономическата стабилност на производители и млечни компании. RMCI индекса, ще бъдат пускан веднъж месечно.
В България по този въпрос до момент, както казахме вече, не е направено нищо, дори и не се говори затова. Нормално е тогава и най-тежко да понасяме кризата в сектора. Интересното е, че нито фермерите, нито управляващите , нито институтите /имаме поне три аграрно икономически/ не желаят да се занимават с този въпрос. Вероятно ще бъде въпрос за решаване в бъдещето и решен на педал, както се казва за да отговорим на някои регламент, пак когато му дойде времето.
Говедовъд.ею/използвани са материали от новости на млечния пазар и млечен борд/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here