Анализа на производство и цени мляко за България и Европа за първото тримесечия на 2017 г

0

Анализа на производство и цени мляко за България и Европа, обосноваващ се на официални национални и европейски данни, изготвен от Националния съюз на говедовъдите в България за първото тримесечия на 2017 г показва следното:

По отношение на България имаме само шест цифри за трите  месеца на годината по отношение млекодобива в страната, но и те са достатъчни да се направи анализ, който за съжаление не е никак  позитивен.
През първото тримесечия на годината са произведени 126398 т мляко от отглежданите в страната над 250 хил. млечни крави, 7 – 8000 биволици, 1млн овце и поне 300 000 кози. Тук човек си задава въпроса:

„Защо ги отглеждаме тези животни, като не получаваме нищо”. С други думи в нашите големи и малки млекопреработвателни предприятия на ден за първите 90 дни на годината са „влизали„ по 1404 т мляко от всички категории животни, които се доят или с други думи по един литър мляко от животно. Общо произведеното мляко за трите месеца на годината е с 3004 т в повече от миналата година Това се дължи най-вече на кравето мляко, което е повече от същият период за 2016 г с 4404 т.

Ако някои си въобразява, че сме увеличили производството на краве мляко се лъже жестоко. Това се дължи на изискването на Наредба 3 да се доказва произведеното мляко с официално приети документи.

Положението обаче при биволи, овце и кози е направо плачевно и вероятно така ще си остане до края на годината. За първите три месеца е произведено от тези категории животни жалките 2127 в  т мляко, което е с 1490 т по-малко от миналата година. С други думи очертава се ситуация много от стадата под селекция да не постигнат заветните 70 кг мляко от животно.
Интересно е да се направи сметка колко субсидии се дават на тези животни и къде е продукцията. Може да излезе така, че с отпусканите субсидии да може да се купи повече мляко от чужбина. Април малко ферми дояха, чакаха да се продадат агнетата. Сега следва стрижбата, което значи отново редукция и след това кампанията по заплождане.
Ние се извиняваме предварително на фермерите отглеждащи тези животни, запознати сме с техните проблеми, но сякаш е срамно, но това показват цифрите. В тези сектори работят поне 20 развъдни асоциации и насреща срамните и жалки цифри от статистиката. Другата причина е ясна – ниски изкупни цени на овчето мляко тази година, а в някои райони дори не се изкупува това мляко. И третата причина са невидимите пътища по които се реализира млякото на пазара или с други думи сива икономика. Все пак повечето граждани на тази страна си плащат данъците от а до я.
Хубавото поне засега е, че се търси мляко и цените се запазват дори някъде и се увеличават. Все пак спомняме си близкото минало, когато мандрите чакаха да излезе първата тревичка за да свалят цените. Прогнозите също са благоприятни от ЕС – за запазване цените засега. Европа, както казахме вече представи справката за месец април, така че тази информация ще е по „прясна”.
Средната изкупна цена на кг мляко през април в ЕС е била 33.00 цента, или имаме намаление  от 0.3%. Традиционно най-високи са цените в Кипър – 55.28 цента, колкото и през февруари. Малта-45.44 цента, Швеция-36.60 цента  и Дания – 37.75 цента и където  има увеличение от 1 цент. Най-ниски са цените в Литва- 26.95 цента , Словения, Словакия- 29.31 цента и за първи път в тази група Португалия с цена от 28.70 цента.

България е в златната среда с 30.67 цента за кг мляко. И намаление от 0.2 цента.В сравнение с 2016 г в най-тежка ситуация са говедовъдите на Гърция, където намалението на цената е с 3%. Другите две държави които получават по ниски цени за млякото в сравнение с февруари 2016 г са  Кипър и Финландия.
Най-голямо е увеличението с 40% в двете Балтийски републики- Естония и Латвия, докато за Литва е 38%, Белгия – 36%, Дания -27%. За България имаме увеличение от 13% в сравнение с февруари 2016 г. Нашите съседи с които все се сравняваме – румънците получават за кг мляко по 29.69 цента и увеличение с 13%, но трябва да добавим, че те получават и по близо 20 евро за тон мляко с представени документи за реализация. По отношение производството на мляко април може да се запомни с започване работа по изпълнение на Наредба 2. Ясно стана,че трудно ще може без подготовка от раз да се изпълнят изискванията на Наредбата и се избра по-бавния но правилен подход с няколко срещи по места с фермерите и създаване организация за вземането и предаването на пробите в лабораториите. Всъщност много пъти сме декларирали,че трябва да се произвежда и изкупува отговарящо на стандартите мляко, но нека това става- било за контроли или предписания , по организирано, предварително отработено и ясно на фермерите какво трябва да правят.

В приложения файл може да намерите цените на млякото в ЕС – Анализа на производство и цени мляко за България и Европа

Изготвил НСГБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here