Козевъдството в САЩ

1

Щатът Уисконсин, който с право е наричан “Млечната столица на Америка”, излезе на първо място в още една животновъдна статистика. От януари 2017 Уисконсин е на 1-во място по броя на млекодайните кози с общо 44 хиляди дойно стадо, с което изпреварва Калифорния, където дойното стадо е от 41 хиляди кози. Общият брой на млекодайните кози в САЩ през 2016 година е 373 хиляди.
Според статистическата служба на САЩ общият брой на козите към 1-ви януари 2017 година е 2,64 милиона, което представлява увеличение от 1% в сравнение с предходната година. Този брой включва всички видове кози – млекодайни, месодайни и мохерни.
Почти 40% от козите в САЩ се намират в щата Тексас, където има 790 хиляди месодайни кози и 22 хиляди млекодайни кози.
Козите за разплод в края на 2016 година са били 2,17 милиона, а родените през същата година ярета са 1,64 милиона. Тези цифри също представляват 1% увеличение в сравнение с предходната година.
Въпреки, че не се в близко време продуктите от козевъдството да доминират пазара, все повече клиенти ги купуват, търсейки разнообразие.

За говедовъд.ею – Тодор Арбов, Канада

1 КОМЕНТАР

  1. До г-н Арбов, разбрахме , че и в САЩ козевъдството започва да се развива – въпросът ми е следният – бих желал да науча каква е средната продуктивност на козите за мляко отглеждани в сащ, каква е изкупната цена на козето мляко и на млечните продукти в магазината мрежа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here