Китай „атакува” и млякото

0

Не случайно експерта по говедовъдство Тодор Арбов, ни изпраща поредната информация за китайско договаряне за животинска продукция. Всъщност първи бяха виетнамците, които вече сключиха няколко договора за съвместно производство и преработка на краве мляко с Китай. Китай само преди един месец започна работа по сключването на дългогодишен договор и със САЩ за внос на говеждо месо. Изглежда китайците вече разбраха, че досега са яли само гарнитурата /ориза и зелето/ както се казва във вица: “Кога няма да можем да си хапваме месо – Когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитурата”. В момента се подготвя договор за купуване на белоруските мандри, така че,  може да се лишим и от таратора. Стягайте  се европейци. Всъщност в това няма нищо лошо за фермерите, напротив те ще получат една сигурност и по-високо заплащане на произведената от тях продукция
Говедовъд.ею

Китайската корпорация Drex Food Group е готова да инвестира в сектора на селското стопанство на Беларус един милиард долара. В момента Беларус готви своето предложение, включително продажбата на акциите на млекопреработвателните предприятия. По време на посещението на беларуската делегация в Китай, се подписа меморандум за разбирателство с китайската корпорация DRex за преки чуждестранни инвестиции в размер на един милиард долара.
“Ние сме съгласни с предложението на китайската страна да инвестира в Беларус, и това ще са преки инвестиции, а не кредитни линии” – казват от Министерството на земеделието. Конкретните предложения на Беларус ще бъдат обсъдени по време на изложбата “Belagro-2017”, която ще се проведе в Минск от 6 до 10 на юни.
DRex ще инвестира в закупуването на акции в млекопреработвателни предприятия с последваща модернизация на съоръженията, както и в изграждането на млечни комплекси, за разширяване на ресурсната база и увеличаване на производството. Беларус пък планира увеличаване на производството на сурово мляко до 2020 г. от сегашните 7.1 милиона тона до 9,2 милиона тона. /това е десет пъти повече от производството на България./
Drex Food Group – е най-голямата хранителна компания в провинция Хенан. Тя е основана през 2008 г. и е ангажирана в отглеждането на крави за производството на мляко и говеждо месо, производство на чай, научни изследвания и развойна дейност. Компанията има повече от хиляда търговски обекти в Китай. Миналата година DRex има повече от един милиард долара нетната печалба. Днес, активите и се намират в Китай, Австралия и Аржентина. Вече има сключен договор с Беларус за 2млн. долара доставка на млечни продукти за Китай. В стадата на компанията се отглеждат 21000 млечни крави, екипа от служители е 500 души, административен персонал – 30. Произвежда се при висока степен на автоматизация, хората – имат огромен капацитет за работа. Основното впечатление от контакта с китайците може да бъде обобщено по следния начин: те са патриоти на своята страна и своята професия, висококвалифицирани специалисти. Директорът на компанията Дай Шивей – който се явява и като най-голям собственик, не само е завършил престижен финансов и икономически университет в САЩ, но след това учи в продължение на две години в Израел, където е преминал през всички етапи на работата при производството и преработка на млякото.
В икономическата програма на Беларус е планирано да се привличат годишно повече от 700 милиона долара директни китайски инвестиции. В процес на разработка са около стотина съвместни проекти. Създава се фонд за рисков капитал, който трябва да  заработи тази година. От него ще се финансират стартиращи фирми и за  растежа на развиващи се компании. Минималният размер на капиталовите инвестиции в началния етап ще бъде в размер на $ 20 милиона.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here