Наредба 2 – трета стъпка /срещата в Пловдив/

0

Не случайно това е осмия материал който посвещаваме на тази Наредба, защото още в началото казахме, че тя ще бъде нещо като гилотина за някои производители, които не искат и не направят всичко възможно за изпълнението на изискванията за производството на мляко отговарящо на стандартите.

Започваме пак с това, че отново производителите не са поставени на един кантар. Днес посетихме един пазар, където през барака се предлагаше прясно козе, овче и краве мляко. Без проверка за качество, без касови бележки, без хладилни съоръжения. Някак си започваме неравнопоставени в борбата с продажбите на некачествено мляко на обществото. Контролиращите органи избраха по лекия наклон, от дистанция да си вършат работата и накрая да спуснат гилотината върху балъците. Всъщност това е преамбюл, към изпълнението на една много важна Наредба, поставена ни като изискване от ЕО /прочетете в Уикенд 20, подобна Наредба влиза в сила и за провинция Долна Саксония в Германия и то с по-големи изисквания/.

Защо третата стъпка.

Първата бе излизането на самата Наредба. Много малко наши фермери я прочетоха задълбочено, още по-малко прочетоха нашите анализи и предложения. Полъгаха се по цитата – всяко чудо за три дни. За съжаление, „чудото” ще е вечно – или най-малкото, докато е в сила Наредбата.

Втората стъпка бе неадекватното прилагане на Наредбата. Независимо от някой изказвания и коментари, много малко фермери разбраха, че ако нямат по две проби за самоконтрол през месец май ще трябва да почнат от начало. Държавата с нейните структури отново абдикира от своите фермери, като ги остави на течението, което неминуемо ги води до гилотината. Досега трябваше да мине образователната кампания. Държавата си има служба Съвети в земеделието, те трябваше заедно с екипите на ветеринарните официални служби да запознаят фермерите какво трябва да правят за да изпълнят Наредбата  и разбира се покажат добри резултати. Това беше оставено с лека ръка да се свърши от  браншовите организации , които нито имат специалисти, нито имат структури във всяка област, нито имат финансов ресурс за това. Подобен гаф стана и с лабораториите, които вече се разраснаха на четири и ще продължат да се роят, защото все пак става дума за разпределението на минимум 5 – 6 сигурни милиона лева на година. ОДБХ също не можеха да дадат точна информация за ситуацията. Фермерите както винаги, щом не се дават пари по тази Наредба, проявиха иденфирентност и си мислеха, че пак ще мине и този път. Нещата обаче сега стоят така, че ако не си в час, рискуваш да ти забранят да продаваш мляко /вече писахме, че бланките за това са готови/. След извървяването на първите две стъпки в клатушкаща се поза, днес се направи стъпка три.

Третата стъпка се отнася за организираните срещи от АМБ с подкрепата на няколко говедовъдни браншови съюза. Първата среща се проведе, днес в Пловдив. Получихме информация от г-н Рангел Матански-съпредседател на НСГБ. Какво сподели той.

В областта в която има най-голям брой ферми с над 50 броя крави /над 160/ присъствието на фермерите бе миньорно. За съжаление много от въпросите не можаха да получат отговор и се постигна споразумение отговорите на поставените въпроси да се дава на следващият семинар /на 26.05 в Стара Загора/. Все пак стана ясно, че няма да има никакво отстъпление от Наредбата. За месец май ще са необходими две проби за качество на млякото. Резултатите от тях трябва до 10-то число на следващия месец да бъдат във ветеринарните центрове за обработка и съответното класиране на фермата, ако така може да се каже. Вероятно ще има и преразпределение на пазара за мляко. Неотговарящото мляко ще може да се използва само за производство на сирене с период на зреене 60 дни. Има обаче мандри които произвеждат само кисело и прясно мляко. Същото трябва да е с добро качество, което означава, че те ще сменят някои от доставчиците си които не покриват нормативите. Вероятно ще има и промяна в изкупните цени. Цялото упражнение трябва да се изиграе много точно, по правилата защото ако това не стане последствията могат да са страшни за сектор мляко.

Така завърши г-н Матански.

Стъпка четири ще ви я спестим засега, тя ще се прави по изпълнението на т.н “Модул мляко”. Утре четете анализ на ситуацията след проверките и класация на фермите.

За вас : Тоня Мишева- говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here