Заради Наредба 2 – очакваме фалити на млекопроизводители

1

Очакват се фалити на производители заради нова наредба за суровото мляко

Криза в млечния сектор и фалити на фермери, прогнозираха от бранша, заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и пререботка на суровото мляко. Според животновъди изискванията към тях са завишени, а в същото време държавата не е осигурила условия за изпълнение на Наредбата. Производителите са категорични, че ако изискванията не бъдат преразгледани, това ще доведе до повишение на цените на млечните продукти.

С влизането в сила на Наредба 2 страната ни вече ще отговаря на изискванията на Европейския съюз за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко.

Според новите правила представянето на две проби от стопаните в акредитирани лаборатории ще се прави всеки месец. Сред допълнителните изследвания са точка на замръзване и масленост на млякото. Всичко това ще се заплаща от фермерите. Те обаче не са запознати с новите изисквания и затова браншовите асоциации сами организират обучение на членовете си.

Рангел Матански – съпредседател на Националния съюз на говедовъдите: “Много важна наредба, която създаде напрежение сред фермерите, тъй като налага допълнителни изисквания, които така са в допълнителна тежест за самите производители на мляко.”

Ако една от двете месечни проби на млякото не отговаря на новите изисквания, продукцията на фермера ще се наблюдава още три месеца, като през този период млякото му не може да бъде изкупувано.

Рангел Матански – съпредседател на Националния съюз на говедовъдите: “Това съответно нарушава производствения процес и производствената програма на преработвателите, които работят с това мляко, което автоматично означава или по-ниска цена, или това мляко няма да бъде изкупено.”

Така, въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще бъдат принудени да набавят нужните си количества с вносно.

Въпреки завишените изисквания към родните стопани, държавата не е предоставила необходимите условия за изпълнение им, категорични са от бранша. Държавните лаборатории за приемане на проби са само в София и Хасково.

Рангел Матански – съпредседател на Националния съюз на говедовъдите: “Това означава, че фермерът трябва да вземе пробата, да я придвижи със собствен транспорт до лабораторията, да изчака, докато тя бъде приета и съответно да се прибере. Това означава един ден.”

Преди месец са открити частни акредитирани лаборатории в Пловдив и Русе, които разполагат със собствен транспорт, но според производителите и те не са достатъчни, защото пробите за анализ се натрупват и там.

Петър Григоров – управител на акредитирана лаборатория: “Към момента напливът е доста голям, защото фактът, че само две държавни лаборатории досега работеха тези проби, създаде това забавяне в този процес.”

Част от стопаните се притесняват и относно прецизността на изследваните проби…

Петър Григоров – управител на акредитирана лаборатория: “Към този момент не сме открили манипулирани проби от всичките, които сме изпитали досега.”
Диана Радева – представител на млякопреработвателно предприятие: “Ние разчитаме на българското мляко, от една страна, защото разходите са ни много по-малки, а от друга страна ние можем да контролираме взаимно процеса. Ние подпомагаме нашите фермери.”

Според производители Българската агенция за безопасност на храните е трябвало да проведе обучение на така наречените пробовземачи на млякото, но това все още не е направено. От бранша обявиха, че ще търсят начин за промяна на спорната наредба.

Източник:-news.bnt.bg

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here