Наредба 2-Вие питате, ние отговаряме

0

След публикувани осем статии от говедовъд.ею относно Наредба 2, получихме доста въпроси свързани с нея. Ще се опитаме да отговорим на някои от тях.

Габриела Станчева – Интересно защо в отговора на БАБХ са цитирани само 2 акредитирани лаборатории. А днес разбрах, че са 4 вече? Последно на кого да вярваме ?

Говедовъд.ею: Уважаема г-жо Станчева. Писмото, с което Ви запознахме относно взимането на пробите, ни бе изпратено преди акредитацията на две нови лаборатории. Съгласно Наредбата-§ 6. Лабораториите, които не отговарят на изискванията по чл. 9, ал. 4, трябва да ги въведат най-късно до 18 месеца след влизане в сила на наредбата. Става дума тези лаборатории да вземат акредитация за извършване на всички искани  изследвания съгласно Наредбата. Защото в друг член на Наредбата се казва, че показателите по които се изследва една проба трябва да става в една лаборатория. След получаване на акредитацията от лабораторията тя трябва да се регистрира съгласно Закона по животновъдство. Ясно ви е ,че всичко това иска време. В момента вече има четири лаборатории в страната, които отговарят на изискванията и резултатите от пробите ще бъдат зачитани от контролния орган: София и Хасково- лабораториите на БАБХ , Алименти-с. Царцово /до Пловдив/ и съвсем „прясната” в Русе.

Todor Arbov: – Крайно време е държавните служители в България да започнат да работят качествено, ако искат да си получават заплатите.

Говедовъд.ею: Г-н Арбов, все още у нас държавния служител е зависим от много фактори. Управлението е вертикално, чува се само гласа на „големия” шеф и централата. Всички подразделения на долу нямат нито паричен ресурс, нито свобода за вземане на решение, нито право за проява на самоинициатива–на практика те са едни пощенски кутии. Единственото право е да чакаш какво ще ти заповядат и да изпълняваш, много пъти балансирайки. Всичко това води до забавяне на всички процеси.Ако някои реши да се опълчи на порядките при сегашната ситуация в държавните структури отива в запаса. Така се губи огромно количество натрупана енергия, най-вече в младите специалисти, те се пречупват и заемат своето достойно място в редиците на държавния служител.

Даниел Николов: Колкото и да се стараем угодия няма. Знаете ли при каква хигиена реално се добива млякото в старите страни членки на ЕС ? Реалните цели на тези мерки е унищожаването на поминъка на голяма чест от населението на България. Да ще има фирми, но те ще са притежяние на чужденци, а ние ще сме само ЕВТИНА работна ръка. Между другото чувам от колеги вече започна чуждестраното фермерство.

Говедовъд.ею: г-н Николов, найстина има и по-зле от нас. Но в крайна сметка се изпълнява нещо, което е отлагано поне два пъти във времето. Всички страни от ЕО са длъжни да правят това. В Гърция отдавна тази наредба е в сила. Все пак трябва да се произвежда чисто мляко, от там чисти продукти за да можем да изнасяме на пазара. Все пак трябва да се съгласите,че в много ферми не се правят и елементарните хигиенни мероприятия. Не се контролират животните за мастит, за микробно число да не говорим. Защом някои се е хванал да прави бизнес с млекопоризводството трябва да спазва правилата. Целите на мерките не са да се унищожи животновъдството на страната, а да се подобри качеството на продукцията. Лошото е, че нашия фермер трудно ще се справи с това и не може да бъде вечно и сам война е войн. Колкото до чуждестранните инвестиции, защо се притеснявате толкова. Навсякъде по света има и чуждо участие. Малко ли са нашите български фирми които действат в чужбина. Няма нищо лошо, нека да инвестират повече у нас. Преди няколко дни публикувахме материала за 1 милиард долара инвестиция на Китай в млечен сектор на Беларус. Колкото до евтината работна ръка, трябва да ви кажа, че добрите доячи у нас вземат толкова колкото доячите /чужденците/ в Гърция. Все пак тук говорим за неквалифицирана работна ръка- без курсове за доячи, осеменители или хуманно отношение към животните.

Виктория Иванова – Бих искала да попитам, ако фермата предава млякото си на двама изкупвачи едновременно, една проба ли ще се взема. И вторият ми въпрос е, ако във фермата има две цистрени за по един тон мляко, от двете цистерни отделни проби ли ще се вземат или обща проба от двете.

Говедовъд.ею: Г-жо Иванова, не можем веднага да отговорим на вашите въпроси компетентно и затова ще се обърнем към БАБХ за официален отговор.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here