България и Полша-първи по увеличение на млякото

0

За първото тримесечие на годината България и Полша са увеличили производството си на краве мляко с 3.5%. Следват ни Румъния с увеличение от 2.3% и Ирландия с 1.1%. Всички останали членки на Съюза имат намаление на производството в сравнение с миналата година.

За България е ясно, че увеличението се дължи на излязлото на „светло” мляко, заради покриването на норматива за производство от 4000 кг и 2000 кг. на крава, ако иска да вземе субсидия.

За Полша и Ирландия е ясно, че вложените усилия досега за генетика и технологии почват да дават резултати. Съседите от Румъния са произвели повече мляко вероятно поради увеличение броя на кравите. Миналата година те влязоха в топ 10 на ЕС по отношение броя отглеждани говеда.

Общо за ЕС имаме намаление на производството на мляко през първите три месеца с 2.3%.

Основните производители на мляко в ЕС имат спад в производството.  В Германия производството е намаляло с 4,4%, Франция с 4,2%,  Великобритания с 3,2%, Италия с -1.3% дори и  Холандия изостава с 0.5%. Държавите от нашия размер- Чехия, Гърция, Словакия, Хърватия, Словения, Малта също имат намаляване на производството на мляко.

Източник: DW

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here