Витамин D намалява риска от ранна менопауза

1
Диета, богата на риба – риба тон, сьомга, сардина и яйца – богати на витамин D – могат да попречат  на преждевременна менопауза. Според проучване, публикувано в американското списание за клинично хранене, приемането на витамин D чрез храната и хранителни добавки може да намали риска от менопауза преди 45 години до 17%. Както и при консумиране на богати храни на  калций  този процент може да стигне до 13%.
Предишни изследвания показват, че витамина  може да забави стареенето на яйчниците. Около една на всеки десет жени, изправени пред фазата на ранна менопауза – преди възраст 45 – увеличава риска от остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и намаляване на раждаемостта. 
Изследователи от Харвардския университет в САЩ анализираха 116 430 жени, които са работили в областта на здравеопазването в продължение на две десетилетия. През този период, участничките са употребявали витамин D. Резултатите, като се вземе предвид теглото и времето на употреба на витамините, показват, че тези, които консумират по-големи количества витамин D имат 17% по-нисък риск за изпреварващ физиологичен период от другите. След прием на калций, намаляване на вероятността от преждевременна менопауза 13%. Смята се, че приема на калций, свързан с намаляване на ранна менопауза може да се обясни с размера на хормони в кравето мляко, които забавят естествените хормонални промени при жените.
По отношение на витамин D, според  авторите, има добри доказателства, че витамина  ускорява производството на хормони, които забавят стареенето на яйчника и възрастта, на която жените губят репродуктивната способност. Това е важно, защото менопаузата просто идва, когато жената не произвежда повече яйцеклетки.
В Съединените щати, млякото и сиренето са богати на  витамин D. Според изследователите, това са основните млечни храни, които могат да допринесат за да се намали риска от ранна менопауза. Тези резултати може да са различни за други страни. Ето защо  са необходими повече изследвания, за да се види дали приемането на витамин Д в действителност се отразява на забавяне менопауза.
Менопаузата представлява необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците – окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при женит
Информацията е от ЮИЕ.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Добре е да се знае, че “витамин Д” не е всъщност витамин, а хормон с пряко влияние върху имунната система. Поетия с храната витамин Д е в неактивна форма и се активизира в кожата под влиянието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here