Каталонските говедовъди се подготвят да продават директно  сурово мляко на потребителите. Правителството на Каталония подготвя постановление  в тази връзка и то ще влезе в сила след четири месеца. В продължение на 26 години е имало забрана за продажбата на сурово мляко на потребителите по здравословни причини. Сега обаче каталонските говедовъдни ферми са “силно професионализирани  и модернизирани” с “всички възможности  да се гарантират  всички здравни изисквания” за продажба на краве мляко на физически лица.

За да се случи това, обаче фермерите, които искат да продават сурово мляко  трябва да отговаря на редица изисквания и да се осигури възможност за проследяване на продуктите. Продажба на сурово мляко директно на физически лица е историческо твърдение на сектора и позволява на потребителя да “преоткрият „ млечния  продукт и всички органолептични качества на млякото”.
На  земеделският производител ще бъде разрешено да продават “малък процент” от продукцията си – максимум 80 кг мляко на ден. Това ще помогне на фермерите да повишат  основната си икономическа дейност.

Цени на овчето и козе мляко – Във връзка със слуховете, които се носят у нас за баснословни цени на овчето и козе мляко в Европа, направихме проучване на цените на тези продукти за месец март. Информацията е достоверна, получена от доклад на FEGA.  Така че, средната цена на овчето мляко в Испания през месец март 2017г е 0.815 евро/литър, – 9.6% спрямо предходната година. Що се отнася до козето мляко то се изкупува на цена от  0.598 евро/литър, което представлява увеличение с 2,9% спрямо същия месец на миналата година. В различните провинции цените са различни и разликата е доста голяма. При овчето мляко в провинция Астурия цената на млякото е достигнала високо ниво  (1,360 евро / литър), докато в Кастилия и Леон е регистрира най-ниската стойност (0.725 евро / литър).

Що се отнася до козето мляко, отново в  Каталония е  най-високата цена (0.838 евро / литър). В провинцията на баските цената е най-ниска  (0.563 евро / литър). Андалузия и Кастилия – Ла Манча и Мурсия са провинциите с най-голямо производство на козе мляко.

Източник: FEGA

 

1 КОМЕНТАР

  1. Би било хубаво да споменете и размера на субсидиите в изброените държави/места.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here