ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 21

0

Кот д’Ивоар: Чумата по дребните преживни животни – като овце и кози може да има голяма степен на смъртност до 90%. Свинете и говедата също са податливи на инфекция, но не показват клинични симптоми.
Най-напред съобщение за това заболяване е направено през 1942 година в Република Кот д’Ивоар в Западна Африка, сега чумата преобладава в Азия, Африка и Близкия изток.Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), направиха изявление, че ще се отървем от патогена на тази болест през 2030. Водещия експерт по това заболяване професор Сатя Парида каза:
«PPR отдавна се подценява, и непрекъснато променящите се стратегии за ваксинация, както и уязвимите по отношение на нелегалната търговия с животни граници със Северна Африка са позволили на вируса да се разпространява. Безопасни и ефективни ваксини съществуват срещу PPRV, те са лесно достъпни, така че, най-важното нещо в момента е да се разработи координирана ваксинация на мерките за едър рогат добитък, както в регионален така и в глобален мащаб. Непрекъснатата циркулация на вируса и скорошното му преминаване към северните райони на Алжир и Мароко, близостта на тези региони до Гибралтар и интензивни търговски връзки с Европа (Испания, Франция и Италия), създават риск от влизането на вируса в Европа, а това е вече е сериозна опасност. “

за говедовъд.ею – Тодор Арбов /Канада/

Швейцария: броят на кравите в Швейцария през месец април на тази година, се е увеличил на 792 564 броя. В сравнение за същия месец на предходната година, имаме увеличение от 2 955 броя или с 0.4%. След години на спад, по отношение на броя на кравите, през последната година се стабилизира и общото количество произведено мляко.

Говедовъд.ею: Кравите няколко пъти на ден извършват поредица от дейности (основен цикъл).  Всеки основен цикъл се състои от ядене, пиене и почивка. Средните стойности за периода на основния цикъл е: храненето отнема 25 до 30 минути.  След това, те ще отидат до водоизточника, където ще престоят от 3 до 5 минути. Самото поглъщане на водата отнема около 40 секунди. С десетина поглъщания кравта пие около 10 литра вода. Тогава тя се насочва към леглото, където в рамките на една минута тя ляга и остава от 1 до 1,5 часа.  80 процента от времето кравата преживя.

Чехия: броят на така наречените мини мандри продължава да расте. Преди четири години, е имало 106 такива малки мандри; В момента има 241 фирми, според съобщения в медиите. Мини мандри, които продават мляко и млечни продукти директно от фермата, от млекомати или на пазара на земеделски производители. Според определението на държавната ветеринарна администрация, от фермата могат да се продават дневно до 500 литра на краве мляко или максимум 100 литра овче мляко и 50 литра козе мляко. Създаването на нови мини мандри се дължи на нарастващото потребителско търсене на свежа и без консерванти млечни продукти в регионите.
Министерството на земеделието Прага насърчава създаването на мини мандри финансово и работи по Наредба, чрез която ферми могат да бъдат обявени за мини мандри в бъдеще, но ще могат да преработват могат в рамките на 48 часа до 100 литра мляко. Тези производства не изискват одобрение от ветеринарната администрация, но само трябва да бъдат регистрирани.

Германия: Бундестага ще одобри Закон, който ще  регламентира забрана за клане на животни в напреднала  бременност. Това вече не може да се случи през последната третина на бременността им. Изключени от схемата са овце и кози, когато трябва да се вземат мерки за ликвидиране на болести.

Канада: Крави са украсили снимка на канадски младоженци от Онтарио. Бред и Джена Килен решили да си направят снимка където са прекарали своето детство и разбира се това е било фермата на едното от семействата на младоженците. След като видели фотографията те разбрали пикантността на снимката. Всички им пожелали щастлив семеен живот започващ с такова събитие. Ще има да разказват и показват снимката на наследниците си.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here