Тази Наредба 2 ми е все пред очите. Разпечатах я и вечер си я четем с жената, дори и се карамe. Бая време мина докато разберем това за самоконтрола.

Абе хора, напишете  го точно и ясно – всеки месец по две проби /по една на всеки 15 дни

Какво ще ми пишете „две последователни проби за последните два месеца”. Нямаме време да четем гатанки. Правя всичко възможно да съм под тези 400 000 и 100 000 – съответно соматични клетки и микроорганизми, само тях сънувам вечер, ако беше пари щеше да е супер. Лошото е, че като отида на кръчмата колегите ме бъзикат. Те са си писали кравите за месодайни, и никой не им иска мляко, искат им няколко телета за регистрация. Обаче те си доят месодайните крави, вземат си по 1,20 за литър, въртят си синджира и ми се смеят. Единия дори разнообрази асортимента. Освен прясно мляко продава сирене, напоследък катък, сега се опитва да прави и кисело мляко. През зимата продава и някоя бутилка ракия и по някой суджук. Добре е човека – няма проверки, няма счетоводство, е поне черпи някой път в кръчмата.

Другото за което съм много притеснен, това са ваксинациите и въобще програмата за профилактика. Последните години все на такъдък става. Ноември на бърза ръка вземем пробите, абе на практика незнам и аз какво става. Официалния лекар миналата година ме успокояваше – не се притеснявай, влизаме в три годишна програма, всичко е начертано там ще върви като по ноти.

Да ама музиката свири, а нотите ги няма.

Вчера четох във вашия сайт отново имало случаи на дерматит в Гърция, в Трикала. На 500-600 км е по права линия до мене Имахме уверение, че още през април ще приключим с ваксинациите, по хладното да стане. То какво стана, старата песен на нов глас. Минала година пак през лятото – хематоми по животните, млякото падна до 30 процента, влизат животните в обора, гледам ги и се питам ”това моите животни ли са”. Говорих с колеги от първата зона, където ги ваксинираха по хладното. Първия ден млякото паднало с 10 процента и на петия всичко пак по старому. Пак във вашия сайт четох, че когато температурата скочи над 28 градуса трябва да се простя с 10-15 процента от млякото и още десет от ваксинацията стават 25%, малко много са сякаш. Имам и животни за продаване и ще трябва да чакам 28 дни.

След това в най-големите горещини идва ваксината срещу Син език. Пръскането си го правя, наплашен съм. Уж щяха да дадат някои лев за дезинфекциите. Нищо. На овощарите ли беше на зарзаватчиите дадоха, че пръскали срещу някакви заболявания, ами то и ние нали пръскаме. В труден сезон влизаме. Работниците нали ги знаеш. Ден да мине друг да доиде. Къща им купих на едните в селото, плащат я на изплащане, само и само да работят. Пак не става.

Пет-шест дена правих сенаж. Станах въртоглав, от ливадата на ямата, от ямата на ливада. Едните не косят като хората, другите тъпчат отгоре отгоре, справих се де. След това отделих време за фермата. Ами то няма нищо в склада – шрота свършил, зърнелата свършила, гранулите от люцерна свършили и никой не ми казва.

Всеки ден повтарям да се мие инсталацията като хората по изискванията с препаратите, като съм там добре, като ме няма промият набърже тръбите и готово. Най-голямо внимание обръщам на телетата, храня по новата рецепта – царевица на зърно и гранули. Изпълняват.

Ама пусто с хигиената на съдовете не мога да се справя. Все нещо ще е мръсно. Сега жената четири пъти на ден сменя водата да е хем студена, хем и прясна. Научих ги да доят, коства ми три месеца с тях в канал. Сега ги гледам на камерата изпълняват всичко. Спрях миенето с вода. Какво беше по рано. Пуснат душа и пръскат от два метра вимето. Я зъбършат, я не забършат. Калта тече към чорапите. Сега няма вода, няма душ. С гела, забърсват и доят. Научиха се да гледат и вакумера и казват ако има проблем. И маркучите гледат, дори ми напомнят като минат часовете да сменям чорапчетата. Има и резултат. Нямам мастити, млякото чисто, работата върви в доилното.

Ходих на една лекция на Тошката Арбов. Върнах се и го направих веднага. Сложих ваната с водата до дойланата зала. Кравите излизат, пият вода. Сложих и сода. Отиват и която иска си близва. И този полвин час, както той ми каза, кравите се занимават с тези неща, не лягат, млечния канал се затваря и всичко е по учебник. Вече повече от година давам на лактиращите крави и Витаминно-минерална добавка за високо продуктивни крави.

Е има и изпълнения. Преди няколко месеца доячката ми казва – шефе през нощта откраднали млякото. Абе все са крали, ама 500 литра мляко не ми бяха крали. Полиция, разпити, какво ли не. На камерата само една котка се разхождаше из залата. Десет пъти го гледах, няма крадец. Гледам обаче след девет часа, когато няма никой в залата. Без да искам съм върнал по назад, по време на доенето. Гледам един маркуч се върти през пет минути и хвърля мляко навсякъде. То доячката забравила да сложи маркуча във ваната.

Друго, каквото да ти кажа. Трудно, много трудно, но няма отказване. Ясно, че има грешки в модела, организациите слаби, на две години ново правителство. Говорим за ОСП, няма лошо,  нека да направим най-доброто, ама и при нас да се вижда. Много пари се дадоха и дават, ама дали достигат до истинските производители, това не знам. Я виж какво стана, като казаха 2 тона мляко от крава доказано. Революция щеше да има още малко. Ами малките, с по няколко крави и те трябва да живеят, ама по друг начин да стане тяхното подпомагане. Не е моя работа да казвам какво да се прави, има хора дето им плащат за това,  да се активират и да започнем да правим нещо, да вървим напред,  аз самия чувствам, че с 5000 кг средна млечност от крава след няколко години няма да съм на повърхността, затова трябва да се мисли, че ако ни няма малкото балъци дето сме останали, какво ще правят останалите по веригата.

Свързани публикации:

На чаша бира – изповедта на един фермер

За Говедовъд.ею –

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here