Гърция – пазара на мляко в позиция “свободно падане”

0

”Какво ново при комшиите”?

Те са най-верния барометър, какво може да дойде и при нас. Като цяло, малко са анализите, малко са срещите и форумите. Фермерите си мълчат и псуват, управляващите за момента гледат да извадят справки където има плюс 0.002 процента, фонда ни залива с изплащане на милиони и така до края на света. Е появява се от време на време някое по остро интервю от фермерите, г-н Зоров с помощта на Иван Грънчаров се стремят да обеснят как стоят нещата при млекопреработвателите – и сякаш до тука.
Какво се случва в съседна Гърция.

Гърция – какво ново при комшиите

Запознахме ви с тревогата на фермерите отглеаждащи Холщайн – искат Национална среща по въпросите на говедовъдството. Сега ще ви запознаем и с становището на млекопреработвателите на Гърция.

В момента гръцкия пазар на мляко е в позиция – “свободно падане” казава, президент на Асоциацията на гръцките млечни продукти  (Sevgap), Христос Aпостолопулус отбелязвайки, че през последните години тенденцията е на непрекъснато намаляване на гръцкото мляко.

“Налице е постоянен спад в консумацията на гръцкия пазар на мляко, което в първите дни на рецесията можеше да бъде обосновано от факта, че потребителят, заради икономическата криза ограничава покупките си. Тъй като млякото е основен хранителен продукт  с голяма изненада установихме, че през 2016 г. е имало спад в потреблението на мляко, във всички категории продукти с 10-12%.

“Една от причините, с която може  отчасти да се оправдае намаляването на потреблението на мляко е ниската раждаемост, тъй като ражданията в Гърция са паднали с 15%. Съответно и оборота на пазара показва спад от 12-17% през 2016 г. Що се отнася до 2017 г. Според първоначалните данни, проблемът остава, но в по-малка степен. По-конкретно, през първото тримесечие на 2017 год. намалението е с  6-15%, в зависимост от вида на млякото “.

Ясно е, че вътрешното търсене е намаляло много и единственият начин  фирмите да оцелеят е да инвестират, за да произвеждат нови, иновативни продукти.

В същото време, г-н Aпостолопулус изрази тревогата си от факта, че броят на кравите за мляко е намалял с  3000, общото производство краве мляко също е намаляло за достигне 600 000 тона през 2016 г./в България официално в мандрите влиза малко над 500 000 т мляко/, докато преди няколко години производството е било 700 хиляди т.

“При производството на краве мляко имаме незначителна печалба и е нормално сектора да продължава да се изправя пред сериозен проблем. За разлика от категорията на овче мляко, където нещата са стабилни, но цените не са тези, които трябва да бъдат. По-конкретно,  през 2016 г. е отбелязано значително нарастване на износа на сирене в размер на 52 000 тона, почти 40% от производството на сирене, произведено в Гърция се изнася. Въпреки това, средната стойност на сиренето предназначено за чуждестранните пазари е 5,9 евро за килограм през 2016 год., което е изключително ниска цена. Ние се присъеденяваме към исканията на фермерите за провеждането на дебат по всички въпроси – от производството на мляко до неговото появяване на рафта”.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here