Говедовъдни новини – Уикенд 22

0

ТУРЦИЯ: Турските износители на селскостопански продукти приветстват руското правителството за отмяна забраната на доставки на турски продукти с изключение на доматите, заяви председателя на Съюза на износителите на изток Хамди Гурдоган. Забраната е вдигната в петък – 02.06.2017.
“Ние разглеждаме това като стъпка за връщане към стария отношения, направена е първата стъпка, но проблема с доматите обаче остава, както и визовия режим.” Източник: РИА Новости

СЪРБИЯ: Сръбската мандра   “Шабац” ще инвестира повече от 20 милиона € за изграждане на мандра в района на Ростов. Все по-голям брой сръбски компании изнасят продукти за руския пазар. В момента 815 компании изнасят продукти за Русия, при 700 за миналата година.

ХОЛАНДИЯ: FC  една от най-голямите холандски млечни компании, гарантира цена на млякото през юни от 36.75 евроцента, за своите постоянни доставчици. Това е цена с 0.75 цента по-висока от месец май. Кооперативната мандрата предполага, че цените за изкупуване на мляко, ще се увеличат и от другите мандри за юни. Тъй като цените на маслото, сиренето и млякото на прах, ще продължат да се покачват. FC гарантирана цена  за 100 кг мляко с 3,47% белтъчини, 4,41% мазнини и 4,51% лактоза, стабилни цени на с посочените параметри, но за средна годишна доставка над 800 000 кг. ЕС

РУМЪНИЯ: глобяват, няма прошка.
Едномесечна проверка бе извършена в Букуреш и окръга от ветеринарните власти на Румъния на кланици, транжорни, заведения за препакетиране на месни продукти, фирми за производство на мляно месо и механично подготвено, отделните звена на съхранение на месо и търговски обекти за продажби на дребно.
След проверката на 2004 единици, са били наложени 408 санкции за нарушения и съответно глоби в размер на 324.920 леи средно. Също така са спрени от работата 3 фирми, а за 5 има заповеди за забрана на дейността.

ИРЛАНДИЯ: Средната възраст на млекопроизводителите в момента е 58 години. Ирландските анализатори са изчислили, че  ще трябват около 6000 нови участници в млекопроизводството  през следващото десетилетие, за да се заменят пенсионерите и не само това. Новите работници трябва да отговарят на изискванията за укрупняване на стадата и новите технологии.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: най-лютия култивиран червен пипер се произвежда във Велеикобритания. Британският градинар Майк Смит от Денбигшир е произвел най-лютите чушки в света,  култивирани най-напред  от университета в Нотингам.
Следва да се отбележи, че по скалата на Сковил този пипер е с над 900 милиона единици повече от предишния пипер – рекордьор, т.н. наречения  “жътвар Каролин”.  Производителя сам е предложи пипера да се използва като упойка, защото при контакт с кожата може да предизвика изтръпване. 

КАНАДА: Крава отелена през 2016 г от породата Джерсей с име Магнолия ЕТ Sup-Ex 92-4E е крава №1 за породата за Канада. Магнолия е наистина изключителна крава и посланик на идеалния Джерсеи.

Тя притежава списък с впечатляващи показатели за което говорят и резултатите:
За 305 дни продуктивноста е дала: 10 971 кг мляко, с масленост 4.31% и протеин-3.45%. За 7 лактации е дала 89 729 кг мляко с 4.41% мв и 3.73% протеин.
Поздравления за собствениците на уникална животновъдна ферма в Рочест, Онтарио, Алберта и Робърт Ярел, които ще получат наградата на Магнолия за крава на 2016г.

ЯПОНИЯ: Боди охлаждане за крави. Това не е шега. Изследователи от японски университет са разработили високотехнологичен плат за крави, които абсорбира  топлината и има охлаждащ ефект. Тъканта е снабдена с датчици, които измерват температура, кръвно налягане и други параметри.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here