Eмисия вредни частици – само кравите ли са виновни за това

0

Съвсем нормално, най-напред от Холандия дойде информация, че вредните частици отделяни от бита /домакинство, транспорт, индустрия/ са много повече от тези отделяни от кравите. Всички знаят, че в тази връзка Холандия намаля до края на юни миналата годинаа поголовието на крави със 150 000 броя. Всъщност какво са констатирали учените от институт ILVO, публикувано от изданието „фламандско земеделие”.
Данните показват, че селското стопанство е основен източник на “общ прах” (прах всички размери заедно). Селското стопанство, „предоставя” 42 процента от праха. От този процент, 35 процента са от животновъдството или 15 процента от “общия прах”. Приносът от домакинствата, индустрията и транспорта са били 27, 14 и 15% съответно.
Не всички частици са еднакво вредни. Частиците, които са по-големи от 10 микрона се задържат от носа и отделят от лигавицата. Тези частици (посочени като PM 10) могат да преминат в респираторния тракт. Световната здравна организация показва, че ФПЧ10 е от вредните въздействия. По-специално, частици от 2.5 микрона (PM2.5) представляват основен рисков фактор за здравето. Тези частици, при вдишване могат да предизвикат възпаление и пречат на кислорода. Също така, възможна е връзка с увеличение на вискозитета на кръвта, което оказва негативно влияние върху функционирането на сърдечния мускул.
В допълнение към размера на частиците на праха, съставът също е от голямо значение. Някои частици са по-вредни от други. Елементарен въглерод, по-известен като сажди, създава едни от най-важните замърсяващи частици, когато става въпрос за фин прах и здравни ефекти.
Частиците сажди се получават от непълното изгаряне на горива.
Този показател, елементарен въглерод, в по-голямата си част, се генерира от домакинствата (отоплението на домакинствата) и от транспортния сектор. Селскостопанският сектор като цяло е отговорен за по-малко от 2% през 2014 г. От 1995 г. има намаление от 71% (от 190 до 56 тона фини прахови частици).Комисия Европейски парламент

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here