Възходът и падението на млякото

3

Внимание говедовъди – поредната атака
или другата гледна точка

“Цялата истина за млечната промишленост”.
Защитниците на селскостопанските животни на първи юни –денят на млякото, излязоха с критични материали поради отглеждането на кравите за производство на мляко и месо. В Израел на този ден на масивни постройки бяха поставени огромни постери, изразяващи две целуващите се телета със следния надпис:

Това е първият ни и последен ден заедно. Тя отива да дава мляко, а той на кланица”

Mного хора вярват, че с кравите се отнасят добре, отглеждаме ги за да получаваме мляко и дори на тях им е приятно когато ги доим. В днешния свят, процентът на градското население се увеличава всеки ден и се превръща в по-малко и по-малко място за традиционни ферми, където кравите пасат на поляната, а вечерта  жените ги доят в двора, след като са се върнали от паша. В действителност, млякото се произвежда основно  в големите ферми, промишлено, където кравите никога не напускат комплекса и боксовете и се доят от бездушни машини.

Но дори и без значение къде  се отглежда кравата – в промишлена ферма или в “селото при баба ми”, за да даде мляко, тя трябва да роди теле. Ако това не се случи, то кравата се води в кланица. В говедовъдните  ферми кравите са принудени да се отелват без прекъсване. Подобно на хората, крави носят плода в продължение на 9 месеца. По време на бременността кравите не престават да се доят. Естественият живот на кравите при други условия на отглеждане е 25 години. В сегашните условия те се изпращат в кланицата след „работа” 3-4 години. В модерните ферми  кравата е под влиянието на интензивни технологии и произвеждат 10 пъти повече мляко, отколкото при естествени условия. При такова използване тялото на кравата претърпява промени и е под постоянно напрежение, което води до различни заболявания на животните, като мастит,  левкемия, имунна недостатъчност и др. За честите заболявания на кравите се използват  множество лекарства и антибиотици. Някои от прилаганите лечения и лекарства на животните имат дълъг инкубационен период, често се извършват без очевидни симптоми, като същевременно обаче това кравето мляко се изпраща в производствената мрежа.  Ако една крава яде само трева, тя не може да даде такива огромни количества мляко. Крави, хранени  с високо калорични храни, към  който се прибавя месно и костно брашно и отпадъци от рибната индустрия, което е неестествено за тревопасни животни и причинява различни метаболитни разстройства.
За да се увеличи производството на мляко на кравите се инжектират хормони на растежа (говежди растежен хормон). В допълнение, към вредните ефекти върху самото тяло на кравата,  хормоните също причиняват сериозни дефекти в телата на новородените телета.
Телетата, които се раждат от  млечните крави се отнемат от майката веднага след раждането. Половината новородени телета, като правило трябва да заменят бързо отпадащите майки. Мъжките обаче завършват живота си много по-бързо: някои от тях растат и в зряла възраст се изпращат на кланица, но  някои  още в ранна детска възраст се колят за деликатесно месо от сукалчета.

Телешкото месо е допълнителен продукт на млечната промишленост.  Телета  до 16-та седмици се отглеждат в тесни клетки, където не могат  да се обърнат или дори да легнат  удобно. Те се хранят с млекозаместител  който много често е с недостиг на желязо и фибри, така че често  то развива анемия.

Как искаме да се отглеждат кравите

Дори ако говорим за идеалното краве мляко (без добавени хормони, антибиотици и др.), според много лекари мляко е вредно за организма на възрастните хора..
Никой животни от вида на бозайниците не яде мляко в по-късна възраст.
Също така, никой от видовете бозайници  в природата не се захранва с мляко от други видове. Кравето мляко е предназначено за телета, които  удвояват теглото си в рамките за 47 дни и тежат 330 кг на възраст до 1 година. Млякото –това е  бебешка храна, защото то е без изкуствени добавки, съдържащи хормони на растежа, необходими за растежа на организъма.

При пациенти с тумори, много лекари смятат, че млечните продукти са дори опасни, тъй като хормони на растежа могат да стимулират растежа и размножаването на раковите клетки. Възрастното тяло е в състояние да поеме необходимите витамини и минерали, от растителни източници и ги синтезира правилно  в режима на тялото.

Развитите западни страни заемат водещо място в света по броя на случаи на остеопороза. Докато страни, където млякото почти никога не се използва, то в страни като Китай и Япония почти не са запознати с това заболяване.

Източник: Център за защита правата на животните – Израел

3 КОМЕНТАРИ

  1. Стига глупости млякото е , било е и ще бъде едно от най полезните неща на тази планета , още малко и киселото мляко ще го изкарат че е вредно и причинява болести и тем подобни глупости. А що се отнася до човека да той е бозайник , но и хищник така да се каже всеяден и има нужда от разнообразни храни , а който се чувства че е вегетарианец , веган и подобните им да се чувства свободен да пасе и преживя колкото си иска.

  2. Много преди материала от Израел бях поместил за егоистичното консуматорско отношение към животните, което в крайна сметка ще унищожи нас, хората.
    Не го поместихте.

  3. Към горния коментар на подписалият се като “Аз”.

    Човекът не е и никога не е бил хищник. Човекът е омнифорно “животно”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here