Симентал – ферма номер едно за 2016 г

0

Всъщност става дума за ферма номер едно при породата Симентал за Австрия през 2016г. След като поместехме репортаж за шампионката за всички времена на България – кравата Като

Шампионите се помнят дълго

се затрудняваме изключително много да разкажем за нашите фермери.
Независимо, че се обърнахме към всички развъдни асоциации в говедовъдствотоq да ни представят подобни материали – за да популяризираме успехите на нашите фермери, но и да отчетем и приноса на асоциациите.
Единствено получихме доклада за 2016 г на Асоциацията за Монбелиярд и Симентал с председател Атанас Атанасов.

Да си кажем проблемите и да се похвалим с направеното

Щом нашите развъдни асоциации не ни предоставят информация, логично е да пишем за чуждите. Като същевременно уважавайки жеста на г-н Атанасов, за неговата смелост и решителност.
Сега ще предоставим на вашето внимание какво се прави във ферма номер едно на Австрия за 2016 г, в която се отглеждат крави от породата Симентал.

Семейната ферма

Че е за мляко става дума е ясно от постигнатата млечност за 2016 г.
От 35 крави е получено средно по 10 943 кг мляко, което е с 10 кг повече от 2015 г. с м.в.3.961 , протеин 3.38 и 804 кг от двете.

Семейство Ерна и Норберт Лушниг започват да отглеждат крави през 2003 г. Дотогава той е бил майстор дърводелец, а тя учителка. Всъщност наследяват фермата от родителите на Ерма. Влизат в бранша, като аутсайдери, но след 14 години вече са лидери. Семейството се характеризира с това, че след дискусия на констатации по даден проблем, прави изводи и веднага разработва стратегии за проблемите, които последователно прилага.
Веднага решават да работят за интензивно млекопроизводство. Поставят си цели  
и последователно действат.

Една от първите стъпки е да се направи съответстващ анализи на почвата и цялостен ремонт на тревните площи.
“Това беше най-важната крачка за развитието на нашата млечната индустрия”, казва Норберт. – Само четири години след мероприятията по пасищата те ни се изплатиха. Съществена част от успехът е включването на стадо в програмата “Здравен мениджмънт” по отношение на ветеринарното обслужване.
През 2006 г. обора е основно ремонтиран и е направена към него евтина пристройка.

Втората стъпка е подобряване продуктивността на животните, чрез селекция. Първоначално са били осмивани от колегите си, но сега са техни учители. Стратегията за развъждането е да се използват генетично ценни и мощни животни, заплодени с най-добрите бикове. Купуват и малък брой именно такива юници. Техните приплоди още на единадесет месеца демонстрират своята мощ.
Следващото e интензивно развъждане – кратък интервал между поколенията.
След като се получават първите резултати, семейството минава към следващата операция – ембрионален трансфер, за което фермера казва, че е от централно значение.
Отглеждането на женските телета за разплод е най-важната операция за тях. През първите шест месеца, никакви компромиси по отношение на храненето – телетата получават най-доброто, от коластрата до грубия фураж.

Кое ги прави номер едно за 2016г

Работниците: разбира се това са двамата съпрузи, плюс активната помощ на майката на Ерна , която се грижи и за децата.
Деца: Лука (15 години), Лора (9 години)
Обработвана земя: 29 хектара земя, 4 пасища от по 9 хектара, 80 хектара гори,
Животинска популация: 36 млечни крави, 45 женски млади говеда, 35 мъжки млади говеда, предназначени за клане. Предават се на кланицата средно на 22 месечна възраст на 400 кг живо тегло.
Хранене: дажбата е балансирана да получават по 30 кг мляко, царевичният силаж се купува.
Средна възраст на първо отелване: 25 – 26 месец
Средната производителност на юниците: 8774 килограм мляко
Статистика:

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here