Симентал – “Това не е възможно”

0

Започваме така, защото вече д-р Николай Григоров / управителя на “Геномика”/,  ни разказа какво е видял и какво е изпитал на празника на Австрийския Симентал. За един специалист, като него, видял какво ли не в десетките изложби на които е бил, ни каза „Това е невъзможно. Браво”. Разказа д-р Григоров:

 Грандиозна шоу на австрийския Симентал за разплод

В продължение на два дни в Майсхофен-Австрия, Асоциацията на Федералния Симентал на Австрия, показа не само на Европа, а и на Света какво е това породата Симентал с марка Австрия.  Видяхме  най-добрите и най-красивите крави, които също играят роля в програмата за развъждане FLECKVIEH  за АВСТРИЯ. Това стана пред  огромен брой посетители на това грандиозно шоу. Делегации от 22 държави, Албания, Алжир, Бангладеш, България, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Перу, Полша, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Тунис, Турция, Украйна и Венецуела оказаха чест на FLECKVIEH АВСТРИЯ с тяхното посещение. Съдиите Дитер Бургер и Йоханес Хубер от Германия  /по традиция те не са от Австрия/,  в един истински маратон, оцениха 127  крави и юници разделени в 18 групи. Проведоха се   три финални кръга,  съдиите коментираха точно и прецизно всяко животно и взеха точните решения.

Юници – абсолютен специален клас
Съдиите  и присъстващите бяха впечатлени от изключителното качество на представените 38 млади животни от този клас.

За националния победител, съдиите гласуваха и то писменно за юницата GIRUANA дъщеря на Markus. “Това е идеалният Симентал, той не може  да бъде по-добрър от тази идеална юница”, бе коментара на съдиите. Резервната шампионка /разбирайте второ място/  бе  Srilanka дъщеря на Dell).

Вице шампион юници: Srilanka (V: Dell)

 Крави от 2 до 4 отелване
Представени бяха 18 крави, за които съдията  каза- : “Никога не съм виждал  18 толкова силни крави на едно място като тук, горд съм, че съм съдия днес”. От тази голяма група от финалистите  на финала  съдиите избраха четирите най-добри животни. Благодарение на отличното си виме  1-ва е HARMONY /V: Hupsol/  и тя стана шампионка на Австрия. Второто място бе за BRUNI / V GS Ödstein/.

Впечатляващи майки на бици.
Изключително преживяване за публиката беше  появата на три майки на бици. Победителка в тази категория бе украшението  на  Schweighofer, Pöllau, Щирия. Тя е произвела шест мъжки телета, които след геномната оценка се използват за заплождане на крави.  Вице шампион бикопроизводителката Зита.

Възрастни крави- на най-високо ниво 
най – интересен бе финала на кравите след пета лактация.  От представени крави от тази категория, три от тях бяха с отлично качества, така както му прилича  на един финал. Особено  впечатли : Goldi (V: Рубикон)  която стана и големия Шампион. Второто място или както по-галено казват австрииците резервен шампион бе за SOJURA (V: Rurex).

 Източник: Николай Григоров снимки: Асоциацията на Симентал Австрия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here