Боровинките идват

0

10 – май – 2017
* Материалът е част от втория за 2017 година бюлетин “Плодове” на ИнтелиАгро

Прогнозите са консумацията на боровинки в световен мащаб да расте през 2017 г., пише freshplaza.com. В същото време, площите в основните страни-производителки също се увеличават, а глобалната търговия става все по-активна, предоставяйки свежи плодове на потребителите почти целогодишно.

Сезонът в Чили вече приключи, като производителите и износителите отчитат рекорд в износа на плода за сезон 2016/17 До единадесетата седмица на 2017 г. реализираното зад граница количество е 103 000 т., което е с 13% повече от това за кампания 2015/16 г. и с 9% повече от предварителните очаквания преди старта на кампанията. Увеличението в производството е довело и до ръст на доставките за азиатския и европейския пазар – със съответно 54% и 14%. Реализираните в Северна Америка количества са със 7% повече спрямо предходната година. По-голяма част от общия износ на чилийски боровинки е предназначена за САЩ – около две трети, 22% са реализирани на пазара в Европа, докато 12% са били продадени в Далечния изток.

В Аржентина фокуса за настоящата кампания е насочен към достигането на нови пазари. Надеждите на износителите са свързани с това, че Китай ще отвори границите си за аржентинските боровинки. Производството в страната се увеличава непрекъснато, което дава основания и надежди на производителите за силен сезон.

Производството на боровинки в Перу не спира да расте. По данни на Департамента по търговията на САЩ – един от основните чужди пазари за перуанските боровинки, вносът на плода през последните пет години се е увеличил с близо 500%. Отбелязва се, че Перу измества други страни износителки, които някога са доминирали при продажбата на плода в САЩ. Най-силно засегната е Канада.

Все по-голямото местно производство води до спад в цените в Китай, спрямо тези отпреди четири-пет години. В провинция Шандонг – основният производствен район за боровинки в страната, засадените площи продължават да растат. Реколтата там се е  с около 50% над количествата, регистрирани преди четири години. Първите китайски боровинки са на пазара от края на април, като доставките ще продължат до края на юли. Очакванията на производителите са цените през настоящата кампания да се запазят като миналогодишните.

Производството на боровинки в Израел продължава да се развива, но все още не може да отговори на растящото търсене, което стимулира и цените. Местните плодове се предлагат за около 20 евро/кг., като в определени периоди от сезона тази цена се повишава с до 25%. Вносните пресни боровинки се търгуват на цени не по-ниски от 15 евро/кг. Замразен плод се предлага за около 10 евро/кг. Въпреки високите цени потреблението на боровинки в страната расте от година на година. Основен проблем пред производителите остава липсата на подходящи площи за отглеждането на плода. Към момента най-печелившите търговци и производители са съсредоточени в северната част на страната, в райони с по-студено време, благоприятстващо отглеждането и растежа. Надеждите на хората, ангажирани с този сектор, са за развитието на нови сортове, които да се адаптират към метеорологичните условия в страната.

В Италия очакванията са за добър сезон. Реколтата ще започне през май от региона Пиемонт, където засадените площи са се увеличили с 1000 дка спрямо предходната година.

Производителите във Франция очакват тазгодишната реколта да достигне не повече от 3000 т., запазвайки нивото на добиви от миналогодишната кампания. Около 75% от произведените в страната боровинки са предназначени за износ, като към момента френският пазар е добре балансиран по отношение на търсене и предлагане. Поради по-ниските си цени, вносът представлява сериозна конкуренция за френските фермери. Най-голяма „заплаха“ за местните производители са доставките от Холандия, Португалия, Северна Ирландия, Румъния.

Търговците в Белгия също отчитат ръст в търсенето от страна на потребителите. Основните доставки в страната идват от Испания, Мароко, Холандия, Перу, Южна Африка и Чили.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here