Още за “мистерията” по сагата за БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО

0

Мистерия: – Думата мистерия има няколко значения. Едно от тях е религиозни празненства забулени в тайнство, на които участвали само посветени. Другите са тайнственост, загадка, загадъчност, потайност, замъгленост, мистификация.

Сякаш, това е най-подходящата дума за това, което се случи преди няколко дни – става дума за искането на промяна стандарта за Българското кисело мляко.
Един не чул, друг не знаел, трети вече го нямало, четвърти изпълнява и така по веригата. Златното правило „всяко чудо за три дни” и тук проработи – няма отговор на многото въпроси, които възникнаха.

Все пак става дума за Българското кисело мляко, за нашето мляко.

Наши учени са създали изобретения, без които днес не можем да си представим живота, като – компютъра, автоматичната възглавница, киселото мляко,  автоматичната скоростна кутия, електронният часовник, фотокопирната машина, слънчевите батерии, 6-тия сърдечен тон , и за наша радост този списък може да бъде продължен. За съжаление много от тези открития са направени извън България. Представете си, това са български открития, които промениха света.

Едното от тях е Lactobacillus Bulgaricus. Млечно-киселият микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаването на българското кисело мляко, е открит през 1905 г. от българския микробиолог Стамен Григоров. Наскоро немски учени откриха, че нашето кисело мляко може да помогне при лечението на паркинсон. В Япония то е издигнато в култ и определено е един от най-разпознаваемите български продукти с уникални вкусови качества.

Хронология на МИСТЕРИЯТА:

Внесено е предложение от МЗХ да се промени количеството на бактериите лактобациликус булгарикус и стрептококус термофилус в киселото мляко.

Освен това от министерството поискаха продуктът да се продава и в други видове опаковки;

Предложението е внесено на 09.05.2017 год. и подписано от Директора на дирекция ПАВ;
–  Предложението се подържа от МЗХ, БАБХ и фирма „Вамид 2002” ООД;
След като в публичното пространство се появиха коментари, че традиционното българско мляко ще бъде превърнато в йогурт от министерството изненадващо оттеглиха предложението за изменянето на състава, но не и това за опаковките

Допълнение:

–  Самият документ е озаглавен – Предложение за нова работна тема за стандартизация.
–  Вносителят заявява, че предложението не следва да повлияе на съществуващите национални стандарти и документи;
Коя е единствената фирма която е участвала в изготвянето на документа /заявено бе, че не са канени млекопреработвателите/. „Вамид 2002” ООД е пернишка млекопреработвателната фирма базирана в с.Земен, със затворен кръг на производство в микропредприятие, произвеждащо традиционни български продукти. Млякото се добива от собствени стада крави, кози и овце, и се преработва в кисело мляко, сирене и кашкавал, моцарела и др млечни продукти .

Становища:

Промените в Българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, които предложиха от МЗХГ, несъмнено биха променили вкуса на продукта. В това са сигурни представители на млекопреработвателите и бизнеса;
“Това нямаше да промени вкуса и състава на традиционното българско мляко”, твърди експерт от МЗХ, който е бил част от работната група, изготвила предложенията. Това, което ги накарало да оттеглят искането си, е единствено недоволството от страна на потребителите.
– „Това е пълен абсурд, не е необходима промяната”, категорична е Милена Нинова, която е главен технолог в млекопреработвателно предприятие в Мездра. Тя обясни, че промяната в съдържанието ще направи вкуса на българското кисело мляко по-сладък и наподобяващ този на йогурта.
Думите ѝ подкрепя и председателят на Асоциацията на българските млекопреработватели Димитър Зоров, според който промените несъмнено щяха да се отразят на вкуса на киселото мляко. Той изрази възмущението си, че никой от представителите на бранша не е бил поканен на работните разговори за тези промени.

Не е оправдание: Скъпи приятели, по принцип избягваме да коментираме инсинуации и неистини, но не можем да не коментирам измисления “скандал” с исканите промени в стандарта за киселото мляко. Случаят е нескопосан опит да се хвърли вина върху служебното ръководство на МЗХ. Разчита се на първосигнално приемане на изнесените “факти”. Ще ви посоча само няколко аргумента, а вие като интелигентни хора сами можете да си направите съответните изводи:

1. Твърди се, че има решение на Работна група за такива изменения в стандарта. Работните групи са консултативни органи и разискванията и решенията им стават официални СЛЕД РЕЗОЛЮЦИЯ на съответния ресорен зам. министър или на министъра. Такава резолюция, заповед или разпореждане от член на служебното ръководство НЯМА!

2. От публикуваната във в-к “Труд” заявка от директора на дирекция “Политики по агрохранителната верига” в МЗХ, д-р Лора Пастухова до БИС е видно, че заявката е подадена на 09.05.2017 год., а мандата на служебното правителство респективно на служебния министър приключи на 03.05.2017 г. тоест почти седмица по рано. Защо, ако служебното правителство е имало намерение да прокарва такива промени не ги е направило по време на мандата си, за да е сигурно, че бъдат направени, а е разчитало това да стане след мандата му?!

3. „Не е сериозно да се мисли, че служител на МЗХ, пък било той и директор на дирекция, ще си позволи да предприеме действия “през главата” на министъра. В този случай налице е сериозно нарушение и въпросния служител трябва да понесе последствия, а д-р Пастухова дори не е потърсена за отговор, на какво основание е подписан документа /фейсбук Бозуков/“

Информация: Защитата на понятието “гръцко кисело мляко”.????

Работи се по създаване на специална работна група, съставена от първични фактори на производство и преработка на мляко и компетентните официални представители, с оглед на подаване на заявление за регистрация на наименованието “гръцко кисело мляко” като защитено географско име в регистъра на ЕС. Екипът трябва да подготвя и съвместно да реши условията и техническите подробности, необходими за подаването на документи за регистрация на име “гръцко кисело мляко” като защитено географско указание /съобщение в гръцките медии/

Въпросите: безпредметни.
И да ги зададем, едва ли ще получим отговор.
Знаем, че не бива така, но кажете, вие какво да се прави. Ако не се направи нещо, след някой ден, ще говорим отново в рамките на три дни за следващата мистерия /религиозни празненства забулени в тайнство, на които участвали само посветени/ и така до края на света.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here