Говедовъдите на Европа в действие

0

Докато ние правим нови структури в животновъдството, докато си хабим нервите и времето по Наредби, които все не удовлетворяват някого или няма организация за тяхното изпълнение. Докато повтаряме, че субсидиите ни са малки, а изискванията неизпълними, колегите   говедовъди другаде се занимават със съвсем други неща. Всички организации се отчетоха с постиженията си и негативите си, бранша търси пътища за подобряване икономическите условия за работа, развъдните структури провеждат изложение след изложение.
Не трябва обаче да сме черногледи. И у нас има слънчев лъч – проведеният във Велико Търново наскоро семинар, на тема – „Новости в признаването, контрола и подпомагането на групи и организации на производители в България“. Крайно време беше да има такова обучение. Все пак във всички документи идващи от ЕС през последните години се говори, че именно чрез сдружаването фермерите ще могат да се справят най-напред с икономическата ситуация за момента и едновременно с това ще могат да вървят напред и да се развиват.
До момента нашите организации са колкото белите лястовички. Сега набират опит и смелост за нещо повече. Ето защо един такъв семинар не само ще им даде нови знания в тази материя, но и ще ги окуражи, че не са сами, имат подкрепата на институциите и могат да се развиват и борят с предизвикателствата.

Какво се случва този месец при говедовъдите:

Немски Холщайн шоу 2017- На 14 -ти и 15 -ти юни 2017 Германската асоциация за Холщайн  представи връхната точка на породата за всички заинтересовани Холщайн животновъди: Германското Холщайн шоу 2017,  се проведе в EWE Arena Олденбург. По-късно ще публикуване победителките.

4-ти Европейски панаир на  Млякото – Германия
Конференцията се проведе във Вюрцбург – Германия на 14 юни  15 юни 2017 г. Европейския млечен борд издигна лозунга за необходимостта от справедливи цени на млякото. Също така бяха представени новите проекти свързани с млякото от различни страни /нямаме информация има ли и българско участие/.

Дискусия –  Ден  на животновъдството – В селскостопанския център Haus Dusse в Бад ЗАСЕНБЕРГ – Германия ще се проведе Ден на говедовъдството. Ще се  дискутират въпросите по млекопроизводството, отглеждането на телетата, подрастващи говеда, угояване и развъждане.

Дни на немският Ангус -16-18 юни в Шлезвиг-Холщайн-Германия
Лимузин – Национално изложение – 2017 г-Германия.
Ветиринарна дискусия – 21 Юни, 2017  зала на Камарата на земеделието Шлезвиг-Холщайн, Разглеждани въпроси: Производствените заболявания. Само напълно здравите  крави се представят добре.

От 12 до 13 април 2019 г. ще се проведе Европейското Holstein Show 2019 в Libramont в Белгия. Говедовъдите от цял ЕС още от сега са в трескава подготовка за представянето си там. За съжаление българските говедовъди няма да имат представители, не защото няма да се намерят животни, които да ни представят достойно, а по простата причина, че в България няма регистрирана асоцияция за развъждането на породата Холщайн и поради това не сме членове на Холщайн за Европа.
Тези мероприятия са само пример, какво правят нашите европейски колеги. Кипи трескава дейност в асоциациите на отделните породи. Например само в провинция Шлезви Холщайн говедовъдните срещи до края на тази година ще бъдат 32.

Без коментар за разликите и приликите  при тях и при нас.

Говедовъд.ею с любезното съдействие на Холщайн Германия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here