Пати Джоунс в “Залата на славата”

0

Когато учихме зоотехника, имахме няколко часа по фотография на животни. След това в Канада посетих три дневен курс по фотография. От видяното и чутото се разбра, че фотографирането на животни не е само да натиснеш копчето. То си е цяло изкуство за да можеш да предадеш, чрез снимката всичко за даденото животно. Да го гледаш и четеш. Всъщност какво се иска за да правиш снимки на животни, може да увериш като сам почнеш да ги правиш. Сайтовите са препълнени със снимки, но никой не обръща внимание на зоотехническата стойност на снимката, на заобикалящите я предмети, ъгъла под който е дадено животното и стотици други фотографски правила и трикове. За моя радост, съм наблюдавал как работи г-жа Джоунс. Обикновено за да се направи една добра снимка са необходими поне три дни. Идеята за декорите и реализирането им се правят от фотографа и неговия помощник, фермера почти не взема отношение в процеса. Той просто докарва животното и отива да си гледа работата.

Сега е вече по-лесно с техниката с която се разполага, но преди двайсет години то направо си е било геройство. Всъщност кравите са по-капризни от манекенките и моделите.
Главният изпълнителен директор на Semex Канада /една от най-големите компании в света за производство на говежда сперма/ Павел Лармер, обяви от името Semex и неговите партньори, номинирането на фотограф Пати Джоунс за влизането и в канадската селскостопанска „Зала на славата”. Такова чудо се случва за първи път в историята на канадското животновъдство.

Коя е Пати Джоунс. Тя е изградила световноизвестен бизнес с опит и умение за заснемане на млечни животни в Канада и по целия свят. За повече от 44 години, умело улавя визуалната история на канадските млечни порода и един от най-уважаваните и известни животновъдни фотографи в света. Нейната колекция съдържа над 70 000 животни от всички породи и най-важното, тя е обучила много амбициозни животновъдни фотографи за да продължат занаята.

След 44-годишна кариера на Пати получи силна подкрепа при оценяването. Приноса и за млечната промишленост на Канада в частта и селекция е неизмерима. Умението й да заснема женски и мъжки млечни животни до съвършенство е променило начина, по който животните се рекламират на пазара в Канада и по целия свят. Тя ще бъде официално приета в „Залата на славата” на церемония на 30 ноември 2017 в Калгари, Алберта.
За говедовъд.ею: Михаил Михайлов

Директно от Канада – Todor Arbov: –  Пати беше неизменната фотографка на биците в ABS Canada докато аз работех там. Знае много трикове как да накара животните да заемат правилната стойка. Водеше с нея един малък териер, който лаеше по нейна команда, така че животните да вдигнат глава и да наперят уши за по-красива снимка. Специално за нея направихме вътрешен декор с осветление в манежа, за да може да работи и през зимата при -25 градуса.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here