“Труд” – Технически комитет решава съдбата на киселото мляко

0

Експерти, НПО-та и млекопреработватели се обявиха против изменението

Последна дума за съдбата на киселото мляко има Технически комитет 32 „Селскостопански и хранителни продукти“ към Българския институт за стандартизация (БИС). Въпреки че срок за това не бе уточнен, от БИС обясниха пред „Труд“, че това ще се случи „в най-скоро време“.

С бурни дебати премина в петък обсъждането в БИС за „Предложение за изменение на БДС 12:2010”, което касае промяна в кофичките на киселото мляко. Експерти, НПО-та и млекопреработватели се обявиха против предложението да се използва полипропилен, вместо полистирен, внесено от гръцката компания нарушител „Обединена млечна компания“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД и „Полидей-2“ ООД.

Според експерти единствената причина за изменението на стандарта е извличането на търговско-икономически ползи, тъй като полипропиленът е по-евтин от полистиренът.
„БДС не трябва да се променя“, заяви Владислав Михайлов, заместник-председател на Национална асоциация на млекопреработвателните.

Росица Еникова, ръководител на екипа, създал стандарта коментира, че фирмите, които предлагат изменението не са уточнили нито формата, нито начина на затваряне и вместимостта на кофичките с полипропилен. „Tова крие риск от свобода на опаковане, което би довело до изменение и на продукта“, коментира Еникова.

Според експерт по опаковъчните продукти мотивите на предложението биха се тълкували изцяло да се премахне изискването за опаковка. По време на обсъждането стана ясно, че има отрицателно становище на Министерство на здравеопазването за изменението на БДС. Няма никаква гаранция, че либерализирането на опаковките няма да доведе до промяна на лечебните свойства на киселото мляко.

Особеното за уникалния ни продукт е, че процесът на ферментация се извършва в опаковките.

Категорични сме за промяната

„Няма да отхвърлим идеята си за промяна на стандарта на млякото“, коментира Юлита Ботева, маркетинг директор на „Верея“, която е част от гръцката „Обединена млечна компания“ АД, вносител на предложението за изменение на
състава на кофичките. Според Ботева е нужна актуалиазация на опаковките спрямо модерните технологии.

Предложението няма подкрепа

Нито един експерт или представител на млекопреработвателите, които взеха участие в обществено обсъждане за промяна на БДС-на киселото мляко вчера не подкрепи предложението.

Припомняме, че след публикация на „Труд“, която предизвика вълна от обществено недоволство, отпадна идеята за намаляване на нормите на двете полезни бактерии – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. За обсъждане остана обаче друго предложение – за допускане на всякакъв вид опаковки в стандарта.

За да се промени това е нужна подкрепа на повече от половината от гласувалите членове на техническия комитет на БИС, а най-малко трима от тях трябва да са съгласни да участват в разработването на новата тематика, научи „Труд“ от писмен отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на депутатски въпрос.

вестник “Труд” 16.06.2017 г

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here