Какво става при съседите – “Поливаме безплатно”

0

Румънските фермери –  говедовъди и овцвъди получиха още един удар от международните пазари. За втори път тази година  Израел обяви, че спира вноса на живи животни от Румъния.

Решението е  обявено от израелските власти и идва след нередности в транспортирането на животните. Важна роля за това решени на Тел Авив са имали активисти за правата на животните, които казват, че животните, пристигащи в Израел от Румъния  са измъчвани по време на транспорт.

Преди три месеца, фактора за спиране на износа е бил нередности във ветеринарните документите. Сега ситуацията е  по-лоша за отстраняване на пропуските в областта на транспорта, израелците ще бъдат твърди и вече няма да позволят търговията с живи животни. Според Ерусалим Post последната година  вносното  говеждо месо, достигна до 7500 тона, което е довело до сътрудничество с 110 преработвателни предприятия в Европа, Южна Америка и САЩ, които изнасят  говеждо месо и агнета  за Израел.

 Румъния отново се превърна в житницата на Европа! Румъния изплати субсидии на земеделските производители и  им е  помогнала да се постигне добро производство на земеделската продукция, каза Петре Деа – министър на земеделието за Antena 3.

Днес ние работим ежедневно и ежечасно за функционирането на системата за напояване и ще ви дам една цифра, която може да бъде записана като резултат към днешна дата, прекарани са  959 км канали за напояване и водата ще е безплатна. Готови сме да започнем напояването на  площи засети с  култури, които имат висока консумация на вода” , допълни Деа.

Според последните данни на Европейската комисия, Румънските  фирми са  изнесли 7.15 милиона тона зърно, което е една четвърт от общият европейски износ през 2016-2017. Като дела на пшеницата от това колечество е  – 5 милиона тона.  От гледна точка на европейското производство, производството на зърнени култури (включително ориз) е увеличено с 12% в периода между 2010 и 2015 г., или сега е около 317 милиона тона, или 12.5% от световното производство. 

Добра новина за земеделските производители,  е насочена към овцевъдите. . .Отменен е приет закон, който преди време изкара цялата гилдия на улиците.

Вече е   публикуван в Държавен вестник  решението на правителството да спре разпоредбите на член 23, параграф (1) в Закона забраняващи отглеждането на преживни животни на земеделска земя между 6 декември и 24 на април.

Член 23 (1) в точките отнасящи се за фермерите се изменят, както следва:

в)позволява  паша на добитъка на земеделска земя между 6 декември, а 24-ти април; 

к) позволява на стада съпровод с кучета-водачи, чиито брой е повече от три в планината, 2 в хълмист и в полето 1;  

Източник: Antena3.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here