Имаш номер и регистрация – имаш животно

0

Мине не мине месец и почваме да въртим плочата за идентификацията на нов глас. Става дума за изпълнение на Наредбата и Закона за идентификация на животните. Искаме, не искаме това са нормативни документи и трябва да се изпълняват. Съвсем наскоро писахме за Испания,

170 000 подписа срещу убийството на крава

където в покрайнините на Мадрид , била намерена крава –домашен любимец без идентификация и съответно собственика е бил глобен с 3000 евро, а кравата конфискувана. При нас , при подобни случай цялото общество става в защита на наредбонарушителя.
Подобна бе ситуацията в Шумен отпреди няколко дни и преди няколко месеца с кончетата. Всички искаме да консумираме здравословни храни и в същото време правим точно обратното. Не искаме в подобни случаи да бъдем съдници, просто искаме да заемем позиция в защита на обществото и запазване здравето на хората. И не само това. Всяко едно заразно заболяване при животните има и големи икономически последици за обществото. Ликвидирането на заразния дерматит ни коства няколко десетки милиона лева – от джоба на държавата и данъкопладците. Именно по този начин, при предвижване на незнайни животни, риска от разнасянето на заболяванията е най-голям.
След заболяването започват обаче последствията. Обикновено има карантина, има срок в които фермерите нямат право да продават животни- икономически загуби и то най-вече за най- добрите, които произвеждат разплодни животни. При миналогодишната карантина, точно в периода на заплождането на овцете в Ямболско бяха блокирани над 100броя чистопор

одни кочлета от породата лакон. Загубата за фермера е ясна. Но никой не обръща внимание какво загуби обществото – сто кочлета по 80-100 заплодени овце, това са 10 000 броя или загуба от 4000 женски качествени агнета. Ограничаване на търговията с продукти от животните – млечни и месни за износ си е направо загуба.

СОЛОМОН – Висококачествени УШНИ МАРКИ от Бавария Германия.

От тук следва, че нашите съграждани четейки такива съобщения в пресата си казват-дайте да купуваме от внос, цените са почти равни. Отново удар за родното производство. Ветеринарите таман се активизираха и направиха нещо, сега са притиснати до стената от партии, политици, бизнесмени, кметове и още една лопата от тези категории. Кметовете, които също отговарят за това си правят дребни пиари в безпочвената защита на провинилите се, използвайки примери от най-чувствителните неща за обществото.

Обърнахме се към Тодор Арбов да ни каже как се решава проблема с маркировката в Канада и САЩ.
Г-н Арбов, както винаги, реагира без да се бави. Ето и неговият коментар по темата:

“В Канада маркировката на кравите е задължителна, включително и на месодайните говеда.  Маркировката на CFIA (аналог на БАБХ) е с метални ушни марки, които остават до смъртта на животното​. Развъдните асоциации и фермерите използват пластмасови марки.

В САЩ маркировката не е задължителна. От десетина години се опитват да я направят такава в различни щати, но срещат голям отпор от фермерите, особено от тези, които се занимават с месодайно говедовъдство. Все пак движението на животните е строго регулирано и става само с ветеринарен сертификат.”

В сайта говедовъд.ею има много статии разглеждащи идентификацията на животните. Може да ги намерите в

секция  – НОРМАТИВНИ АКТОВЕ –  НАРЕДБИ,    и

секция – СЕЛЕКЦИЯ – ИДЕНТИФИКАЦИЯ .

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here