Кръстосването-ще го правим или не

Малко със страх започваме тази изключително важна тема за говедовъдството.
У нас кръстосването в говедовъдството е дума табу. Няколко пъти, по време на семинари бе повдиган този въпрос, но никой не си направи дори и труда да иска повече информация. Учените изказаха мнение, че е много трудно в България да се използва Норвежко говедо за кръстосване, защото там били 25 градуса през лятото, а у нас 35. В Гърция температурата е 40 градуса през лятото, но хората го направиха. Приложиха отработени схеми, не намалиха млечността, но заздравиха копитата, коригираха вимето, намалиха разходите за ветеринария поради по-малкото заболявания.

В момента по този въпрос в страната не се прави нищо, а именно тук са резервите. Не се прави нищо, защото ако имаш кръстоски, няма субсидии за крава под селекционен контрол.
Не е заложено в развъдните програми на асоциациите, значи приплода отпада.

Така че, фермерите си карат чистопородно, да са сигурни за субсидиите. Какво обаче губят, никой не може да им каже. Едно е обаче сигурно, това е увеличаване на стихийния инбридинг при всички случай, а знаем, колкото е по-голям процента загубите нарастват.
Какво печелят като карат чистопородно, също никой нищо не знае. От двайсет години назад средната млечност на нашите крави си стой на едно място с плюс минус 100-200 кг., средно се движим към 3800 кг мляко от млечна крава.

Нямаме бикопроизводство, нямаме пазар на юници за разплод, не извършваме качествено мероприятията свързани с развъждането, не сме член на европейска или световна организация на Холщайн и защо не кръстосваме, пак никой не знае.
Няма какво да се крием зад великите думи селекция, развъждане, геномика и един куп още подобни. Нашите стада са си направо възпроизводителни /с голям бонус обаче/ и стокови, така че, екстрите на селекционната дейност просто не им трябват.

Трябва им правилната схема за развъждане, водеща до печеленето на повече пари, по-малки разходи, удължаване живота на кравите, и производство на качествена и много продукция.
Влизайки в този дебат, в който очакваме да се включат развъдните асоциации, науката и фермерите, ще започнем с една информация от Дания относно кръстосването на Холщайна с други породи.

Говедовъд.ею

Кръстоването с Чистопородно Датско говедо  удължава продължителността на живота с 9%.
F1 кръстоски на Холщайнската пород  с Джерсей и Датско Червено (по бащина линия) постигат повече дни за млеконадой според нов анализ на датските учени.
Колкото е по-стара кравата кръстоска, толкова по-голяма е разликата между кръстоските и чистите породи. В първите две лактации има малък ефект от 2 до 3%. Но след петата лактация, разликата в продължителността на живота между чист Холщайн и кръстоските стига 9% в полза на кръстоските.
Причината за дългия живот на кръстоските са Джърси и Червеното датско говедо, които участват в схемата за кръстосване.  Според изследователи те са с по-добро здраве на копитата, и  метрит след отелване за първи път.
Изследването е направено през периода 1996-2014 г, като под наблюдение са били и използвани данни от 119 стада с кръстоски /29 478 бр/ и 11 стада от чистопороден Джерсей и  Холщайн.  Данните са коригирани за въздействие на околната среда и също за  разликите в нивото на производството на мляко и сезон на отелване.

Анализът на развъдните стойностите за продължителност на  живот е в   полза на чистопородния  Джерсей и Датското червено говедо в сравнение с Холщайн.

Източник: Холщайн за Дания

 

1 КОМЕНТАР

  1. Ако правите кръстоски ги правете със симентал или кафяво американско говедо увеличават живота д 15 % . Норвежкото червено говедо ще развали екстериора на вимето . Ако беше така например в Германия всичко щеше досега да е кръстоска с норвежко червено говедо , германците не са по прости от гърците , все пак те дават парите . Ще берете ядове , а тези дето ви продадатспермата ще вдигат само рамене.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here