Идва време, когато млякото ще стане “бяло злато”

0

В края на 2015 година, НСГБ проведе в седем области срещи с фермерите, които минаха под наслов “Да спасим бялото злато на България”. За това време заглавието звучуше доста песиместично. Какво се случва обаче сега: Преди няколко месеца говедовъд.ею публикува предвижданията на трима от най-добрите анализатори на млечния пазар в Европа относно цената на млякото през 2017 г.

Цената на млякото e положителна, но по различен начин

Първите двама се спряха на средна цена от 34-37 цента за годината. Третия обаче, ползвайки сто годишна статистика в това отношение направи много смела прогноза- в края на годината цена от 44 цента. До края на годината има доста време, но факт е, че за месец юли цената на млякото тръгна нагоре преди да е започнал месеца. Ако някои смята, че това се дължи на топлото време просто се лъже. Вчера говорихме с Хамбург – там от два дни вали и температурата е  15 градуса, ни каза г-жа Велкова, която ни помогна и за информацията с която ще ви запознаем.

Причината е голямото търсене на масло – цената му се е увеличила почти двойно за една година, е намаляване на производството /макар и малко/, дължащо се най-вече на преструктроирането на фермите – намаляване на броят им и увеличение на животните в една единица и не на последно място недостига на работна ръка. Този месец Европа закъсня с публикуването на цените за юни, но бизнеса в лицето на мандрите не. Реагира адекватно и още вчера бяха обявени цените за месец юли от големите преработватели на мляко. Сега чакаме и нашите мандри да дадат нови цени. За това има индикация. Преди няколко дни бе увеличена цената с три стотинки от един изкупвач. Фермерите все още не вярват, че това може да се случи и у нас. Все пак не трябва само да искаме.

Вижте на какви показатели трябва да отговаря млякото за да се получи тази цена. Нека да слезем на земята, а не само да разправяме, че нашето мляко е най-добро, най-ароматно, получено от паша и дори само от слама /тук не става дума за бутикови млека/. Най-важното обаче е, че цената върви нагоре и не трябва да се изпуска ситуацията.
Тоня Мишева за говедовъд.ею

FrieslandCampina гарантираната цена за сурово мляко за месец юли 2017 г. от 37,25 евро на 100 кг мляко. Гарантираната  цена се увеличава с 0,50 евро, в сравнение с гарантираната цена за месец юни (36.75 евро) . Цените за масло и сирене, ще продължат да се покачват. Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко със съдържание на протеин от 3.47%, съдържание на мазнини 4,41% и съдържание на лактоза от 4.51% и е без ДДС. Фермера трябва да гарантира средна доставка от минимум  800 000  кг мляко годишно  (в предишни години 600 000 килограма).   Премията за обем на базата сезонно се преустановява./ позната фатка която прилагат и някои фирми от петролния бизнес у нас/. Компанията гарантира цена от 50.25 евро за 100 кг биологично  сурово мляко за месец юли, което е с 1,25 евро повече от юни. В началото на тази година цената стартира от  48 евро за 100 кг мляко.

Kieler : изкупната цена става 38.3 цента без ДДС. Това е 5.1 цента, или 15.4%  повече в сравнение за същия период на  2016 г. Увеличението може да се обясни с по-нататъшно покачване на цените на масло и обезмаслено мляко на прах. Цените на масло нараснаха средно с 16.9% до 548.1 € / 100 кг. ММР от 7.2% до 194.0 € / 100 кг. За да получи тази цена, обаче фермера трябва да предаде мляко  с 4,0% мазнини и 3.4% протеин. Тези параметри се изчисляват всеки месец след изследване на млякото в независима лаборатория в Кил.

A-ware минава 40 евро. Това е едно истинско увеличение на цената за месец юли от 2.18 евро до 40.09 евро за 100 килограма мляко.
Фермера обаче трябва да  достави годишно минимум 800 000 килограма мляко, съдържащо 4.41% мазнини и 3,47% протеин. Земеделските производители,  които доставят 1.1 милиона килограма мляко годишно при посочените параметри ще получат 40,58 евро за 100 килограма мляко.

DMK – през юли, цената на млякото ще се изкачи до 36 цента на литър и мандрата има стратегия за преговори с  всеки доставчик независимо от това, че това е най-голямата млечна компания в Германия.

DOC повишава цената за млякото от първи  юли с 2,08 евро за 100 килограма. Това ще даде тласък на базисната цена на мляко да стане 37.22 евро за 100кг.
Условията за фермера са за една година, доставка от  800 000 килограма мляко, съдържащо 4.41% мазнини и 3,47% протеин. Тези обаче, които ползват пасища ще получат  доплащане към базисната цена. Така че,  това мляко ще се изкупува от 38,57 евро на 100 килограма.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here