Вие питате – ние отговаряме: Искам да се занимавам с отглеждане на Абердийн Ангус

2

Валентин – Искам да се занимавам с отглеждането на тази порода, интересува ме на какви цени изкупувате месото, дали изобщо си заслужава, човек да рискува толкова много пари за стадо Абърдийн Ангус..? Какви предложения бихте ми дали?

Абърдийн Ангус – новата мода в животновъдството

Въпросът ви е много актуален и важен в момента, когато много фермери не могат да отговорят на изискванията на сектор мляко и искат да почнат месодайно говедовъдство. Други като, вас искат да започнат отначало. Правилният отговор може да ви се даде само след един специализиран анализ от експерти. За съжаление нямаме такъв анализ и можем да коментираме само това което става в момента, а то си е с една дума пълен хаос.
Нямаме визия, нямаме концепция, нямаме достойна реализация на продукцията, нямаме навика населението ни да консумира телешко месо. Играем си на месодяйно говедовдство, ако трябва да бъдем точни. В момента една от месодаините асоциации се опитва да “пробие” на пазара, но родилните ни мъки са много. Всички смятаме, че като кръстосаме незнайта от коя порода крава с Абърдийн или Симентал и тя вече е месодайна. Мит номер едно.
Като почне продажбата на кръстоските търговеца не дава цена за месодайно говедо, а за кръстоска – пада и мит номер две.
Като почнем да ги гледаме се оказва, че освен трева, къмъни и клони тези животни искат и друго – фуражи – пада и следващия мит.
Технологията на отглеждане съвсем не е проста и тя си има не само тънкости , а и срокове. Изкупните цени в България се движат около две евро за кг живо тегло. Има възможност да се продава на месо, но това може да стане около големите курорти и богатите градове.
В момента имате шанс да вземете повече пари, ако продавате за разплод, но затова трябва да имате чисто стадо. Ако някой смята, че утре казва и минава на месодайно говедовъдство и веднага ще стане богат просто се лъже, така пада и следващия мит.
Накрая и исканията на фермерите за пазар на животни в чужбина. Смях в рая както се казва – ние задоволяваме собствениси нужди за месо около 20-25% и търсим пазари.
Затова трябва анализ по всичките тези въпроси, за да се стартира сигурно.
Но вие сте си решили, проучете условията около вас по отношение пасища, климат, търговска конюктура и стартирайте.
Успех!

 Проф. Трифон Дарджонов „КУРС ПО МЕСОДАЙНО ГОВЕДОВЪДСТВО“ – Файлове от курса по дистанционно обучение

Изборът беше труден, но сега гледаме напред (една обикновена история)

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. Чиста ПИРАМИДА купуваш си скъпи юници , а после се чудиш какво да правиш угоените телета т.е. продаваш ги без пари. Това с месодайното говедовъдство е пълна глупост – не се занимавай въобще. Това са посредници те ще си вземат комисионната а после ще вдигат рамене . Разни месодайни асоциаации пак пълнят главите на хората с глупости . От месодайното говедовъдство не се печели , няма добавена стойност . Няма ли субсидии няма печалба , не може да се залага на бизнес който зависи пт субсидии.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here