Говедовъдни новини – Уикенд 26

0

ИТАЛИЯ. Поради големите горещини и суша в Италия,  извънредно  положение е обявено  в северните провинции на Парма и Пиаченца. Веднага са осигурени  също 8.65 милиона  евро  за подпомагане на земеделските производители. 
Нивото на водата на река По в момента е 65% по-ниска от нормалното за сезона. Само в Ломбардия количеството получавано  мляко е намаляло с 40%. Положението е особено драматично, тъй като  последната есен и зимата бяха необичайно топли и сухи и водните запаси в много региони са недостатъчни. 


АНГЛИЯ: Една трета от децата в Лондон не знаят произхода на млякото.  При проведена анкета се оказва, че  38%  от децата мислят, че кравите пият мляко, но не го произвеждат. Много от децата никога не са били на селото, 12% от анкетираните не знаеха какво е крава.  Почти една пета от анкетираните са сигурни, че млякото е взето направо от супермаркета. Всеки десето дете каза, че кравата е с размер на автобус. Изследователите заключават, че много от децата, живеещи в града, не са имали възможност да видят на живо крава и в тази връзка стартира  специална образователна кампания.


ГЪРЦИЯ: По 49 евро на тон за краве и козе мляко и 70 евро за овче, допълнително ще получат гръцките фермери, които развиват животновъдство на островите в Егейско море и са произвели  от него кисело мляко и сирене – това е за изминалата  кампания  на 2016 г.


ХОЛАНДИЯ: Андринга 491 е обявена за най-добра крава   в категорията – Крави на трета лактация.
Разбира се тази награда е дадена след оценка на кравата от съдийска комисия и пълна проверка на данните за кравата.
Андринга 491  е произвела  в първата си лактация за 278 дни, 10 615 кг с 3,33% мв и  3,72% протеин.
През втората си лактация тя е постигнала  за  312 дни, 12 870 кг мляко с 3,64 мазнини и 3.43 протеин.
Сега тя е вече на трета лактация и за 148 дни е дала 7 989 килограма мляко с 3,76 мазнини и 3,38 протеин.
“Тя все още дава 45 литра на ден”, казва собственика и Ван дер Уал.  Той отглежда  около 70 крави при средно годишно производство от 11,250 кг мляко от крава.


СЛОВАКИЯ: Цената на млякото на пазара се стабилизира след миналогодишната криза. През май, средната изкупна цена на млякото в страната е 29.86 евро /100 кг и е най-високата месечна цена за сурово краве мляко тази година. Спрямо април увеличението е  със  7 цента.  В сравнение с май миналата година (23.67 евро / 100 кг)  увеличението е  с 26%. Средната цена за производството на 1 л мляко в Словакия през 2015 г. е в размер на 0,38 евро. Консумацията на мляко  се увеличава. Тази година  се очаква да се достигне консумация от  178.6 кг на глава от населението.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here