Странни кръстоски между животни

Хибридните животни се създават с човешка намеса – за да се получи кръстоската между две животни, обаче, те трябва да имат сходни генетични характеристики, уточняват специалисти. По-голямата част от тези хибридни животни живеят в изкуствена среда.

Такива кръстоски между животните са лигърите и тигоните. Лигърът е хибридно животно, което е получено между кръстосването на мъжкия лъв и женския тигър. Тигонът от своя страна е кръстоска между лъвица и мъжки тигър.
Тигонът има по-малки размери от своите родители – на килограми животното достига до 200 кг. Лигрите обаче са по-големи от тигрите и от лъвовете – някои мъжки екземпляри могат да достигнат между 500 и 750 кг. Рекордът за най-голям лигър държи хибридно животно, което е тежало 898 кг. Той е живял през 19 век в Блюменфонтен зоо.

Мъжките екземпляри са безплодни, уточняват специалистите, но женските лигри и тигони могат да имат потомство. Те могат да се сношават с лъвове – вследствие на което ще се роди лилигър. Ако се сношат с тигър, ще се получи тилигър.
За да се получи животното дзо, необходимо е да се кръстосат крава и як – хибридът е много по-голям от своите родители. Женските животни от този вид могат да имат потомство. Мъжките, обаче, не могат да създадат поколение. Най-често дзо можете да срещнете в Тибет и Монголия. Животното се използва за работа, тъй като е много силно.

Хибридно животно е и познатото у нас муле, както и катъра. Мулето се получава от магаре и кобила, а катърът – от женско магаре и кон. Катърите са по-едри от мулетата и се развъждат по-лесно от тях – и двата вида животни са безплодни.
Ако сте се чудили какво ще се получи, ако се кръстосат зебра и кон, зебра или магаре или зебра или пони, отговорът е зеброиди. Кръстоската между магаре и зебра се нарича зебраре – много от тях могат да бъдат срещнати в Южна Африка, където двете животни живеят в близост.

Зебракон ще се получи, ако се кръстосат кон и зебра. При кръстосването на домашна свиня, която е от породата темуърт и глиган, също се получава интересен хибрид, който се нарича прасе от Желязната епоха (на англ. Iron Age pig). Тези прасета се използват най-вече за произвеждане на свински колбаси и деликатеси.
Камилата и ламата могат да създадат екземпляр, който се нарича кама. Камите всъщност са много интересни на външен вид – те нямат гърбица, имат раздвоено копито, къси уши и дълги опашки. На теория камите биха могли да се размножават в естествена среда.

Хибрид може да се получи и при полярната мечка и добре познатите мечки гризли. Животното се нарича полярно гризли. Ловци застреляха полярно гризли преди известно време. Странната мечка била отстреляна в Северозападните територии на Канада – всички тестове, които са ѝ направени, са потвърдили, че тази мечка се е появила в естествени условия от женска полярна мечка и баща гризли.
За да се обединят най-добрите характеристики на месото и при двата вида животни, кръстоска има и между бизон и крава – хибридът се нарича бифало. От морските представители също има хибриди – кръстоската между женски бутилконос делфин и мъжка черна косатка. Нарича се косаткофин.

Лъвопардът пък е кръстоска между лъвица и мъжки леопард. Познати са и кръстоски между кучета и вълци. Смята се, че подобни кръстоски стават свободно в естествени условия. Според специалистите кучетата-вълци са изключително непредвидими като поведение и за да се отглеждат, трябва да минат през специална дресировка.

Източник: съновник.бг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here