Размисли на председателя на асоциацията на Абърдийн Ангус за Румъния

0

Пол Кристеску е един от най-важните фермери на Румъния. Той е и председател на асоциацията на Абърдийн Ангус за Румъния. Предлагаме ви да прочетете едно негово интервю, дадено на голямото изложение на Абърдиина през месец май:

“В момента месото от нашата порода е най-квалитетното в страната и се реализира от говедовъдите на 2.5-3.5 евро.  Аз продавам повечето си животни за разплод и по-малко за клане” -коментира Председателя. – “Живите животни за клане се продават  около 2.5-3.5 евро/кг, живо тегло. Важно е  последните три месеца животните да получават увеличена  дажба, преди да бъдат заклани. Ние не го правим това винаги, но сме вече убедени, че това е пътя. Разликата между цените на животните се дължи на състоянието в което се намират в момента на продажба.  Не може да се продават животни в  лошо телесно състояние и да се иска по 3 евро/кг.
Един от основните проблеми на пазара на говеждо месо в Румъния е необходимостта да се изнасят телета на малки килограми и след това те се връщат в Румъния под форма на месо. Най-предпочитаните екземпляри са между 250 и 350 кг. Там ги угояват и след това ни изпращат месо; Сърцето ми се къса, като видя това.
В Букурещ,  някои специализирани ресторанти за Ангъс месо внасят такова  от Полша и то в огромни количества. Телетата от другите породи, дори и някои кръстоски с месодайни бици се изкупуват на много ниски цени – 4 лей за кг/под 1 евро/, а както казах за Абърдина дават над 3 евро.
Другият ни проблем е свързан с посредниците, и той е коментиран многократно от нас. Ако посредниците изчезват, точно като на Запад, ние, земеделските производители ще  можем да продаваме нашите животни на пазари, чрез търгове. Търгове там се  провеждат почти ежедневно, или за разплод или за клане. В момента има голям потенциал в Румъния. Повярвайте ми,  сърцето ми се разбива когато пътувам десетки километри покрай пасища и виждам едно или две стада. В Ирландия на всеки  30 секунди край магистралата видях стада от овце и от крави. Вместо да бъдем насърчавани, ние непрекъснато срещаме препятствия, вече ни прилагат и контрол на контрола”.

Разбира се както навсякъде по света при животновъдите има повече от две мнения по даден въпрос. Румъния не прави изключение и предаваме какво казва друг фермер.

Истината е, че  Абърдийн-Ангъс в Румъния е на мода и е печеливш,  тъй като получава големи субсидии.

Румъния – субсидии за животновъдството – 2016 г

Йон Чита “Напоследък модата по тази порода е, защото се правят големи печалби от продажбата на животни за разплод,но това го правят предимно хора, които влизат в бизнеса, като разчитат на големите субсидии, без да се интересуват от печалбите, които биха могли да се получат от животни за клане. И ако за кръстоските с Ангъс се получават  700 евро, то за кръстоски с Белгииско синьо не се получава нищо.  Когато дойде времето печалбата да идва само от месото на Ангъса фермерите ще фалират.  Белгийското синьо, Шаролето, Лимузина, Симентал се продават по лесно и имат добра  възвръщаемост в сравнение с Ангъса при еднакви икономически условия. След премахване на субсидиите,  ще бъде по-изгодно да се развъждат кръстоски на  пъстрото румънско говедо с Белгийско синьо  или Шароле, отколкото с Ангъс”.

Източник: tvmuscel.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here