Млякото на Уругвай

0

УРУГВАЙ: Уругвай е държава, разположена в южната част на Южна Америка. Страната има площ 177,4 хил. km² и е разположена в югоизточната част на Южна Америка. Граничи (в km) с Бразилия – 885, Аржентина – 495 и има брегова линия 670 km.  Най-високата точка на Уругвай е връх Cerro Catedral, също познат и като Cerro Cordillera – 513,66 m, в южните части на страната – Кучила Гранде. Произходът на името на страната идва от езика на племето гуарани и означава „Реката на птичката уру“. Уру̀ е вид малка местна птица, която живее по бреговете на река Уругвай. Населението е над 3 400 000 /133 място в света/, столица Монтевидео, език- испански.БВП-56 338 млрд.долара /90 място в света/ и 16 607 долара на човек БВП /за 2017г БВП на България 92,6 милиарда лева  на човек се падат близо 13 хил. лв.

Уругвай решава в голяма степен  проблемите на млечната си промишленост с една кооперация наречена Единен Национален кооператив на млекопроизводителите, или съкратено Conaprole. На местния пазар, компанията заема позиция на монопол, въпреки факта, че в страната има  малко население  – на всеки жител на страната се падат три крави, както и високите нива на консумация на мляко – 219 литра мляко и млечни продукти на човек годишно /това е повече отколкото в България/.

Друга особеност на пазара на млечни продукти на Уругвай е, че на практика няма „чужди играчи” от млечния бизнес. Над 98% от консумираните  млечни продукти са произведени в страната. В тази ситуация кооператива Conaprole  има двойна полза: кооперацията задоволява местния пазар и изнася млечни продукти в 53 страни. Първо в Уругвай,  Conaprole  от дълги години  е в млечния сектор. Както се посочва в сайта на компанията , кооперацията е създадена през 1936 г., в момент, когато местните фермери са имали сериозни проблеми с продажбите на произведеното мляко. Кооперацията,  е създала пет компании,  които гарантират на всички производители на мляко изкупуването и  непрекъснати доставка на млечни продукти в магазините. Сега във кооперацията може да влезе всеки земеделски производител, като компанията се грижи за всички въпроси, свързани с доставката на мляко , логистика, обработка, брандинг и продажбите чрез канали на дребно.

Conaprole  сътрудничи от 2500 производителите на мляко в страната, като размера на голям брой ферми не обхваща повече от 10 крави. Земеделските производители с желание  влизат в да кооперацията, защото от тях отпадат маркетинг проблемите  и те могат да работят само върху качеството на произведеното мляко. Сега  компанията заема водеща позиция в продажбите на дребно при всички основни категории млечни продукти.

Делът на сирене Conaprole  в продажбите на дребно е 15%, на мляко за пиене – 80%, кисело мляко – 65%, кондензирано мляко – 44% млечни кремове  – 89%, млечни десерти – 33%. Годишните приходите от продажби  на Conaperole възлизат  на $ 350 милиона .

Оказва се, че Conaprole е безспорен лидер на пазара на млечни продукти в Уругвай. Всяка година в предприятията на кооперацията –вече на брой девет, влизат  повече от 900 милиона литра /в България тази цифра за миналата година е малко над 500 милиона литра./. Всички други компании се конкурират за една малка част от 5-10% в млечния  пазар.

Държавата подкрепя главния процесор на пазара и установява стабилни цени за продажба на мляко, които  не са се променили от 2015. Механизмът помага на компанията да запази цените на дребно на млечните продукти на много ниско ниво, в резултат на което, млякото в магазините е найстина на достъпни цени за всички категории купувачи.

Conaprole постига успех не само в рамките на страната, през последните години тя е  един от най-успешните износители на млечни продукти на континента. На Conaprole се пада 80% от износа на млечни продукти в страната. Фирмата доставя мляко на прах, сирене и масло на чуждестранните пазари. По-голямата част от износа  отива в Мексико, Бразилия, Куба, кооперацията  има и  пазари в Северна Америка и Азия. Не по-малко надежден партньор е също и Русия, където  Уругвай изнася  доста големи количества млечни продукти.

Според аналитиците в структурата на вноса в Русия, Уругвай  е на четвърто място след Беларус, Нова Зеландия и Аржентина. Всичкото мляко от Уругвай, внесено в Русия е произведено от Coneprole.  Вноса  започва през 2009 г., когато Уругвай се присъедини към списъка на страните на които е позволено да внасят млечни продукти в Русия.  През 2016 г. кооперацията е проверена от най-строгия  руски регулаторен орган за надзора на хранителните продукти и  са наложени ограничения за някои продукти.

брандинг -определение от бащата на маркетинга – Котлър: „бранд” е термин, чиято дефиниция зависи от позицията, от която се разглежда. Гледната точка на клиента, се отличава от тази на компанията. От гледна точка на потребителя, той предлага следната дефиниция: „Независимо дали е име, търговка марка, лого или друг символ, марката е по същество, обещанието на продавача да доставя последователно определен комплект от свойства, изгоди и услуги на купувачите”. Видно е, че при дефинирането на понятието „бранд” от гледна точка на потребителите, акцентът пада върху ползите и изгодите, които те ще получат.

Определение за бранд, от гледна точка на компанията, пък дава американската асоциация по маркетинг, която казва, че брандът е название, дума (подпис) или израз, обозначение (знак), проект (идея, дизайнерско решение) или тяхната комбинация, предназначена да идентифицира стоката и услугата на конкретен комуникатор (търговец или група търговци, отделна личност или организация) и да я диференцира от тази на конкурентите.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here