Вие питате – ние отговаряме: Какво да правя, когато мандрата не иска да взима фактурите за предадено мляко

0

Матиас Делгадо – Аз съм регистриран по член 137, по договор трябва да предавам 30 тона мляко (15 крави x 2 т. мляко за да получавам субсидии), аз това количество го правя за 7-8 месеца, но мандрата не иска да фактурира тези 30 тона мляко! Какво правим тогава, обречени сме, само и само мандраджиите да не плащат повече данъци нас ни лишават от субсидии! Въпроса ми е, при такъв казус Какво правим?!?

Говедовъд.ею – Ако живеехме в нормална държава отговорът  на вашия въпрос щеше да е много лесен, но в държава на абсурдите, е доста трудно да ви отговорим. Ако това се случи някъде другаде,  достатъчно е едно ваше обаждане по телефона и съответно на човека, който не ви приема  фактурата, ще му бъде доста трудно занапред. Дори в една Гърция, за която смятаме, че хората си правят каквото си искат, не е така. На всеки кооперативен пазар, дори една връзка магданоз да вземете ви дават касов бон /информация от месец юни т.г./.

Мисля, че във въпроса ви има нещо, което не се казва. Например, вие минахте ли теста за качествено мляко – пробите за официален контрол отговарят ли на изискванията. Ако бяхте написали и това, бихме ви дали по добър и точен отговор. Интересно е също, че във времето, когато има дефицит на мляко, и търсенето е голямо, цените са добри и трудно може да се внесе такова от чужбина, вашия изкупвач или мандражия да си играе така с вас. Обикновено това става в райони, в които има малко мандри или много често са под карантина. Както разбирам, вие получавате средно над 3500 кг мляко от крава, което е колкото средното за страната. Все пак вашите 150-200 кг мляко които предавате на ден са нещо. Изкупвача не е длъжен да ви фактурира млякото /така сте писали/,  млякото фактурирате вие. Ясно ни е, че ако искате да фактурирате,  той може да ви откаже да приеме  млякото. В този случай трябва да си търсите нова мандра. Ако не сте покрили текста за качествено мляко и сте на „поправителен”, тогава изкупвача може да ви разиграва  както си иска. Ще ви каже, че няма линия за некачествено мляко и не може да ви го вземе, защото не прави сирене, което трябва да зрее 55 дни. Вероятно ще ви предложи да го купи, но при условие да не се фактурира и понеже няма мляко ще ви го плати на действащата цена, /аз мисля, че точно това е и вашия случай/.  

Има обаче и по-лош сценарий – да ви предложи двойно по-ниска цена и да ви каже, че го взема само заради вас, защото работите отдавна. Така че, ако не искате да си затваряте вратата, най-нормалното нещо, е да го докладвате на контролните органи. Все пак, за да сме точни, ние ще напишем едно писмо до двете организации на млекопреработвателите, за да  попитаме в такива случаи какво да правите.

Във втората част на въпроса, обаче вие засегнахте един много интересен въпрос. Както смятаме, по ваши данни, вие получавате малко над 3500 кг годишно от крава. Ако пооправите малко храненето, ще получавате и над 4000 кг, но освен това ще вземете субсидия по схема без селекционен контрол. В същото време има ферми, които са под селекция и също ще фиксират 4000 кг продукция, но ще вземат два пъти по-голяма субсидия от вас. Има нещо недоизпипано в тази наредба и браншовиците трябва да внесат ред.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here