Монбелиард

Първите данни за породата Монбелиард са от началото на 18 век, когато фермерите от Оберланд Берноа /Швейцария/ се заселват в областта на гр. Монбелиард, водейки със себе си своите говеда. Благодарение на методичната селекционна работа, тези говеда скоро придобиват известност и от 1872 г започват да участват в конкурси и изложения под името Монбелиард.

През 1889 г породата е официално призната и регистрирана от Министерството на земеделието в официалния регистър на породите във Франция. Животни от тази порода обаче вземат участие в изложби още преди 1870 г, но под името Френско-Швейцарска порода. Основен център за развъждане на породата е в гр.Монбелиард и обхваща стадата от околностите на града , както и от района на гр.Белфор и два кантона от департамент От Саон. Породата се адаптира много добре във всички планински райони на Франция и от 1950 г популацията непрекъснато нараства. От 2005 г Монбелиарда е втора по значение млечна порода във Франция с численост от 2 млн. говеда, в т.ч 680 000 млечни крави. Като близо 400 000 от тях са под селекционен контрол, което представлява 14.6% от млечните крави на Франция.

Племенната книга на Монбелиарда е създадена в годините на създаването и. Породата е част от семейството на Симентала и като такава е член на Световната Симентал -Флеквих федерация и на Европейската сименталска федерация. През януари -1997 г на мястото на съществуващите организации отговарящи за Монбелиарда се създава нова организация – Организация за селекция на породата Монбелиард,  чиято главна цел е обединение на усилията на селекционери и живатновъди, отглеждащи  Монбелиард във Франция и по света.

Причината за широкото разпостранение на Монбелиарда е съчетаването на качества, отговарящи на изискванията на френските фермери, относно ефективността от отглеждането – висока млечност с отлично качество на млякото за производство на сирене, качества на трупното месо, добри функционални качества. По важни характеристики:

Ексериор: основният цвят е червен, като белите петна се простират към долната част на тялото и крайниците, главата и опашката. Бялата глава с червени ”очила” и червени петна по бузите се толерират. Копитата и мукозите са светли. Главата е широка, особено в областта на очните орбити. Профилът е прав, муцуната широка. Шията е замускулена, разширява се към трупа, със средно развит гердан. Гърдите са широки и дълбоки, гръбната линия е права, без видим преход между отделните части. Вимето е ванообразно, обемисто, с широко и високо задно захващане. Цицките са цилиндрични и нормално дълги и дебели, разположени в средата на четвъртината и насочени леко навътре. Оценката на екстериора заема важно място във френския морфологичен индекс на породата, като линейната оценка на дъщерите е задължителна при преценката на биците. Последните промени в програмата включват увеличаване тежестта на широчината на гърдите от 15 на 30 %, като по аналогичен начин е намален процента за ръст на животните.

Измерения: средната височина на кравите от Монбелиард е 135 – 140 см, средна жива маса – 685 кг с опция до 800 кг. тегло на биците 1100 – 120 кг. височина при кръстеца – 145 см,широчина на гърдите – 46 см, дълбочина на гръдния кош – 77 см, дължина на крупата – 85 см, широчина при тазобедрените стави – 57 см.

Млечност: записите за млечната продуктивност на Монбелиард във Франция официално започват през 1923 г, като и днес са основните критерии на селекцията. В селекционния индекс за породата млечната продуктивност заема висок относителен дял- 45%, като в този процент не се включва съдържанието на соматичните клетки в млякото –с още 12.5%.

най-новите резултати от контрола на кравите във Франция/2015г/ показват следното: контролирани са за годината 439 609 лактации със средна продължителност от 308 дни. Получено е средно от крава по 7079 кг мляко с масленост от 3.87% и съдържание на протеин от 3.29%. животните са с устойчива пожизнена лактация- на 1 ва лактация млечността е била 6445 кг, на 2 ра-7356, на трета -7588, на 4 та -7527 и до 8 ма намалява на 5943 кг.  Основни критерии при производството на качествено мляко са общото съдържание на протеин и по-високото съдържание на казеин, които имат благоприятен ефект върху качеството на произведеното сирене  и подсирваемата способност на млякото.

Едно от основните предимства на млякото Монбелиард е доброто маслено-протеиново съотношение, което е основен фактор при производството на млечни продукти. Това мляко е най-добро за производството на френски сирена и е уникално при производството на 11 вида сирена.

Месодайност: породата има много добри месодайни качества. Телетата се угояват до 650750кг жива маса, като средния дневен прираст е 1200 – 1300 грама. Кланичния рандеман на кравите е 54 – 54%, а на угоените телета – 56-58%, месото е без излишни мазнини.

Репродуктивна способност: изкуствено осеменяване се използва при породата от 1949г. животните от породата са сравнително скорозрели. Те се отелват на 30 месечна възраст. Оптимален между отелен период -395 дни.

Очаквайте статията: Монбелиард- кой си ти в България.

Говедовъд.ею

3 КОМЕНТАРИ

  1. Здравей те бих искал да питам одглеждам холщаин възможно лие когато ги осеменя със монбеларт да има трудности при ражданетоили няма да имам проблем колко килограма се ражда монбеларт благодаря ви

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here