И за развъдните организации при овцевъдите

0

В една от фейсбук групите, прочетохме коментар на наш читател по въпросите на овцевъдството и по-специално за асоциациите.
Въпроса и темата са интересни и затова решихме да се обърнем към г-н Михаил Михайлов за коментар.
Говедовъд.ею – г-н Михайлов, знаем че сте работили доста години в отдела по овцевъдство към Селекционен център Сливен. Как бихте коментирали думите на наш читател: пак нова асоциация/става дума за асоциацията на Котленската овца, която защити програма преди няколко дни/брои вече нямат
Михайлов:  вашият читател е прав. Асоциациите сигурно станаха над 40. Има асоциации с по няколко хиляди овце, има и още по-лошо, от една порода има по няколко. Например при Черношареното говедо са три, а скоро разбрах, че синтетичната популация има четири формации. Такова чудо по света наистина няма. Но хората не са виновни. Законът ни за животновъдство е такъв и разрешава това.
Интересното е, че държавата дава голяма част от парите за издръжка и няма проблем да тропне по масата и да регулира нещата, но дали и как се случва това?
В началото когато се създаваха асоциациите манталитета беше съвсем друг. Това го зная най-добре, защото съм един от основателите на първата работеща асоциация по говедовъдство в страната. Основана в гр. Сливен през 2004г ., тогава залога беше много голям, ако направехме нещо за една година, щеше да се даде карт бланш и на други асоциации. Започнахме от зелената поляна, като дон Кихитовци, сами срещу всички. Двадесетина фермери и трима експерти. Държавните институции тогава уж трябваше да ни помагат, а правеха всичко възможно да ни пречат. Единствено сегашния зам. министър г-н Цветан Димитров застана зад нас. На следващата година „бента” се отприщи, за да стигнем до днешната патова ситуация с много асоциации, никои да не знае какво се прави, за резултатите пак никои не знае, защото не се публикуват /с малки изключения/, да не говорим пък за развъдните програми, които уж са публични.
Колкото да котленската овца, тя си заслужава да има асоциация, защото с нея се работи още от 1978 г, когато се заговори за аборигени породи. Отговора на този въпрос е: бърза промяна на Закона за животновъдство в частта си асоциацииточни и ясни правила за работа, строг контрол и накрая резултати, няма ли резултати безпредметно е да има асоциации. Ще си останем с едно разнасяне на куфарчета, безполезна информация и борба да докажем, че кравите ни за мляко е много трудно за една година да дадат 2 или 4т мляко, а овцете за мляко 70 кг и биволите по 400 кг.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here