Ново ръководство за работа със Заразния дерматит

0

Това ръководство е насочено към тези които са в първата линия на защита при заболяване и които най-вероятно първи ще се борят с този вирус. Ръководството осигурява на ветеринарни специалисти и лабораторни диагностици информация от която се нуждаят, за да се диагностицират навреме огнище на нодуларен дерматит (LSD). Говедовъдите също ще се възползват от това четене.
Гордост за страната ни е участието на д.р Цвятко Александров в написването на това ръководство.
Заболяването има драматичен ефект върху живота в селските райони, които често са силно зависими от едрия рогат добитък и съответно производството на мляко и месо. Икономическите ефекти на национално ниво също са унищожителни, като наличието на болестта предизвиква строги търговски ограничения.
LSD е дълго време е ограничаван до северните граници на Африка. Въпреки това, през последните десетилетия бавно завзема нови територии, спускащи се надолу в Близкия изток и Турция и през 2015 г. се настанява трайно в повечето от страните на Балканите, Кавказ и Руската федерация, където болестта продължава да се разпространява въпреки осъществените превенции и последващият контрол.
Рискът от непосредствено нахлуване във все още незасегнати страни е много висок. Мащабните ваксинация е най-ефективният начин за ограничаване на разпространението на болестта. Ефективни ваксини срещу ЛСД съществуват и колкото по-скоро те се използват, независимо от икономическото въздействие е по-добре да се опазят животните.
Този нов наръчник на ФАО съдържа общо описание на болестта, включително клинични признаци, географско разпределение, епидемиология и пътищата за пренос. Следва това в хронологичен ред от откриване на заболяването по едрия рогат добитък, разглеждане на диференциална диагноза, аутопсия, констатации и лабораторно потвърждение на диагнозата, както и препоръки за вземането на проби и транспорт до национални или международни референтни лаборатории. Описани са незабавни действия за контрол и ликвидиране на заболяването. Ръководството обхваща различни аспекти, свързани с повишаване на осведомеността и осъществим надзор след избухване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here