Говедовъдни новини – Уикенд 29

0

Холандското общество даде изключително висока оценка на своите фермери, които успяват не само да хранят своя народ, а и да играят основна роля в Европа по отношение износа на хранителни продукти.
Като цяло, три четвърти от холандското население има  положителен поглед към селското стопанство в страната. Само 4% от анкетираните имат  определено негативно отношение.  Полученият резултат е изключително стабилен и по-добър от последното изследване през 2005 г. Анкетата е поръчана от Министерството на икономиката.

Трудолюбивите фермери /половината холандци са работели малко или много в земеделието/, икономическата ефективност на сектора и неговия принос за продоволствената сигурност на страната са в основата на тази констатация. Единствените упреците са, че селското стопанство все още има какво да работи по хуманното отношение към околната среда и животните. Холандците, които са над  55 и повече години са по-склонни да дадат своя позитивен глас за фермерите, отколкото поколението на средна възраст. Младежите са повече неутрални по отношение на земеделието.

Интересно е, ако у нас се проведе подобна анкета. Вероятно всеки ще е срещу всеки. Младежите хич не ги интересува земеделието. За тях електроника, компютри и коли. Разбира се, това не е златно правило, удоволствие е да отидеш във фермите на все още момчета като – Мишо Марианов от Климент, Мариел Мерджанов от Железник, Илиан от Сборище, Тодор от Борец  и още много като тях, които поздравяваме.
Преди няколко дена имаше съобщение, че във ветеринарния факултет за едно място се борят 30 кандидати. Отлично. Но фермера Шилев от три месеца си търси ветеринарен лекар и не може да намери и то при много добро заплащане.
Все пак по статистика в България има само 370 ферми от млечно направление отглеждащи повече от сто крави. Ами то, като не можем за тези ферми да осигурим 370 ветеринарни лекари, за какво са ни тогава тези институти –
да лекуваме кучета, котки и папагали.
Обществото, като чуе земеделци ги свързва с две неща – едното е как са ги излъгали на пазара /било в кг или качество, но това не са производителите, а в повечето случаи търговците/ и второто е това, че тези хора получават субсидии.
По вестниците хвърчат едни милиони почти през ден, стотици схеми и мерки все се дават пари. Последната дата е 18 август, когато фермерите ще получат по 20 лв за крава. С тези пари е трудно да се каже какво може да се купи за кравата, но все пак четири шприца за лечение на мастит или една две паети за осеменяване.
Друго си е, като холандците, да си бил на фермата и да знаеш, че се става в пет сутринта и ляга вечер 24ч /може да има и няколко ставания, ако има раждане/. На изненади трябва да си готов всяка секунда, не минута. Мургавите братя си вземат багажа /разбираи чантата/ и изчезват когато си решат – тогава влизаш да доиш. Следващите ще са или като първите или по-лоши от тях.
Следват дъждове точно, когато си окосил люцерната. Телето се родило през нощта и няма кой да му подаде коластра до втория час – пак проблем. Следва мандражията, който ако не намалява цената, обезателно ще има претенции към качеството.
Следват протестите, които обикновено са свързани с искане на пари и това отново настройва обществото. Накрая идва и липсата на всякаква организация при фермерите. Малки срещу големи, средни срещу останалите.
В заключение, нашият фермер все още няма необходимия имидж в обществото и добре е, че не се правят такива анкети.
Да име честито на холандските фермери за оказаната признателност.

Говедовъд.ею.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here