Износ на животни – не е толкова просто

0

През последните дни непрекъснато четем за липсата на пазари, за износ на живи и заклани животни. Министърът  също проведе разговори с Турският министър на земеделието, които приключиха отново с големи надежди относно  проблема по износа да се реши в близките месеци.
Веднага обаче идва и следващия въпрос -животновъдите готови ли са да посрещнат предизвикателствата които поставя износа. Тук ще дойдат врели и кипели търговци, които ще са безкомпромисни в избора на животни, ще са необходими големи партиди от еднакви животни, ще има ветеринарни изисквания, ще има срокове, ще има търговски фирми, ще има надлъгване.
Интересното е, че от последните справки за производството на червени меса за 2016 г ние задоволяваме нуждите на страната, свръх усилия на 40% с необходимото месо, но пък искаме да изнасяме. Има нещо гнило в тази ситуация и хората на които се плаща за това, трябва да кажат къде са проблемите.

Какво не се вижда от статистиката за червените меса

Един животновъд казва – “Дайте ни пазари, дайте ни финансов ресурс и ще оправим животновъдството”. Дотук добре, /макар, че може да се каже – то така и баба и дядо знаят/, обаче ще ги има ли животните, ще има ли продукция, кой ще е гаранта. Например в момента в страната не може да се намери една прилична юница за купуване. То по начало няма и предлагане.
При говедата за месо картинката май е същата. Ще се намерят няколко хиляди истински месодайни говеда и от там нататък никой няма да иска да вземе кръстоските или тези от млечните породи.
При овцете нещата стоят по същия начин. Така че, още отсега трябва животновъдните организации да почват да работят по този въпрос организационно.  Необходим е веднага анализ на ситуацията, ресурса който може да се осигури, време и срокове за набиране на животните, търговски фирми които да работят в партньорство с фермерите и още куп неща свързани с износ.
Вероятно ще има износ, но да не си останем само с разрешението.
Първите 165  крави пристигнаха в Катар. Само, че не са български, а са унгарски. Те са част от цялостната договорирана пратка от  над 4000 крави, предназначени за местната млечна компания Baladna на бизнесмен Moутаз Ал Kхаят. Също така внесени са и крави от Холандия съобщава Си Ен Ен и то със самолет. Нози бизнесмен създава и стадо от овце. Това се предприе след дипломатическа криза, при която Саудитска Арабия  е затворила границата с Катар и е парализиран   основния маршрут за доставки на мляко и млечни продукти. Страната до голяма степен зависи от внос на храни, предимно от Саудитска Арабия. Бизнесмена  вече планира да разшири своята ферма от млечни крави. Този план вече е ускорено заради бойкота. Той ще реализира  (шестдесет полети с Qatar Airways) покупката на четири хиляди  Холщайна  от САЩ, Австралия, Унгария и Холандия. Според Си Ен Ен  фермата ву трябва да произвежда мляко,достатъчно, за да осигури на 30 до 35 на сто необходимостта на местните мандри от мляко.Източник:Си Ен Ен
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here