Отлични перспективи за производителите на мляко

0

Преди няколко дни станахме свидетели как един лев разпали страстите и едва не се излезе на барикадите. Експертите правят анализи, организаторите готвят тактиката, фермерите се стягат да печелят повече. Много пъти сме отбелязвали, че и в България дойде времето да се случва това, което се случва в Европа, защото сме едни от тях. И за лошо и за хубаво все ще сме с останалите 27 държави.
В тази връзка, ви запознаваме с последния анализ на две водещи организации по отношение на млечния сектор. В началото на годината публикувахме анализи за очакваните цени на млякото, подканихме да се купуват квалитетни юници, да се подобри храненето и условията на отглеждане, защото цената на млякото ще е добра.
Случи се точно така, даже нещо повече – вече в Германия и Холандия има оферти към фермерите за твърда цена на кг мляко, от юли тази година, до 31.07.2018 г от 36.69 цента /кг с 4,0% мазнини и 3.4% протеин. Европа сега се готви пък да поеме предизвикателството на високите цени, така че , този шанс трябва да се използва.
Говедовъд.ею

Какво показват анализите:

Перспективите за износителите на млечни продукти от Европейския съюз са добри за следващите девет години. За да имаш обаче производство трябва да имаш и мляко. Анализа е направен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие  и Организация по прехрана и земеделие.

Това е най-новата прогноза в която се предсказва, че млечните продукти произвеждани от  ЕС-28 ще увеличат пазарният си дял за млечни продукти с 4%  и до 2026 г и ще заемат 28% от световния пазар. В същото време, акциите на основните конкуренти  – а това са Нова Зеландия, в момента са 32%, на САЩ са 12% и Австралия  6% – ще намалеят по малко.

Обема на износа на ЕС, ще има увеличение от 26%  или до около 990 000 тона, като основното увеличение ще бъде при сиренето. Това увеличение  според ФАО ще се дължи на увеличения износ към Канада, като част от споразумението за търговията на ЕС със северноамериканските страната (CETA). В допълнение, двете организации очакват повече износ и производство с края на забраната на внос на млечни продукти от Общността в Русия. Освен това, се очаква, че Китай и Египет  почти да удвоят  вноса на сирене през 2016 г.

За износа от ЕС на обезмаслено мляко на прах  експертите прогнозират  увеличение с почти 60% до 910 000 т; които след това ще съответстват на 34% на световния пазар. Така, че ЕС ще продължи да бъде най-важният износител на обезмаслено мляко на прах , следван от САЩ, чийто пазарен дял се очаква през 2026 г. да се увеличи с 12% и достигне до 634 000 тона равняващо се на 24%.

Експертите прогнозират  увеличение от почти една трета до 276 000 тона  за износ масло от ЕС до 2016г. Номер едно на световния пазар на масло  остава Нова Зеландия, с лек спад, но с пазарен дял е около 47%. Износа до 2026 г  ще се разпределя  така – за Азия 50% , Африка 16% и 13% за Близкия изток .

Като основен вносител на масло, в доклада се констатира, че ще бъде Русия, следвана от Египет, Китай и Саудитска Арабия. Голяма роля на пазара за мляко ще играе китайския внос.  Очаква се да нарасне вноса на  сирене и масло до 2026 на година с 4.3% до 195 000 за сиренето и с 3.1% до 116 000 тона маслото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here