Сирене – 1000 евро за кг, е най-скъпото в света

Отговорът на въпроса защо все пак сиренето е толкова скъпо, е прост: за направата само на килограм отиват 25 литра мляко, всеки от които на световния пазар струва по около 30-40 евро. Но въпреки това, крайният продукт е с много малка масленост и с изключително богат набор от полезни вещества. „Пулето” е снежнобяло, ронливо, на вкус и структура, наподобава на пресните видове манчего – едно много специално сирене от испанската област Ла Манча.

Магарешкото мляко е ценено още от древността. Клеопатра се е къпала в него, за да запази свежестта на кожата си. Древните римляни го имали за луксозна напитка. Но исторически източници сочат и много любопитни примери за използването му като дезинфектант, което съвременната наука обяснява със свойството му да спира размножаването на бактерии. Хипократ го препоръчвал за лечение на гръдни болести и рани. Той го включва в първата известна рецепта срещу акне и розацея, която по-късно се потвърждава и от академичната наука.

Магарешкото мляко по принцип като вид не съдържа бактерии, затова може да се пие и непастьоризирано, хвалят го от “Засавица”. Технолозите на мандрата обясняват, че то съдържа само 0,6 г мазнини в 100 г прясно мляко за разлика от кравето, което е с около 3,5 г. Като предимство изтъкват и пълноценните белтъчини – 1,72 на 100 г, и ниския процент казеин – протеин, към който 4 на сто от бебетата имат непоносимост. Букетът от витамини и значителното съдържание на калций и фосфор го превръщат в еталон за мляко, а заради уникалната комбинация от ензими му приписват дори свойства на антибиотик.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Pavlin Stoev В балгария един лев не дава даржавата да отглеждаш магарета а в гарция 150 евро супсидията е.

  2. За балгария не знам ,виж за България се надявам нещата да се оправят. Същото се отнася и за гарция

  3. Като са толкова ценни защо ще ги изнасяме за Иран.Вместо да даваме една камара пари за отглеждане на КАРАКАЧАНСКИ КОНЕ което са си чисти цигански мекерета можеше да отглеждаме магарета и да правим и сирене и да ги изнасяме .Ама кой да мисли като всички калинки страдат от мозъчна недостатъчност и клептомания.

  4. Имам познат ,който отглежда магарета и изнася млякото на в Италия .И то много скъпо

  5. В България “Магарета”, колкото щеш! Ама много ги издоиха разни правителства и то без да им платят млякото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here