Ето каква е себестойността на млякото….в Германия

1

Във връзка с публикуваната от Говедовъд.ею статия

Себестойност на млякото – решение веднага

получихме запитване от фермера Георги Николов от Плевен: “Бихте ли по-подробно ни запознали какво включва тази себестойност от 42 цента на литър получено мляко от германските фермери”.
Веднага се свързахме с нашия сътрудник в Германия – Дафина Велкова, която ни изпрати следните данни.

Анализа е направен на база данни от счетоводните документи на голям брои немски ферми, което означава, че всяка една цифра е вярна. От приложените справки се вижда, че себестойността на кг мляко се формира от следните компоненти:

Именно 2.68 цента е субсидията която се оформя от различните схеми за подпомагане. Или при средна млечност от 9000 кг на крава нейната субсидия ще е равна на 241 евро или приблизително 470 лв на крава. Така че, при средна изкупна цена на кг мляко в Германия от 35 цента непокрити остават още 7 цента за които претендират немските фермери.
Ясно е, че не става въпрос за 20-30 лева, които се дават за подпомагане на сектора у нас в момента и едва не стана революция. Не случайно повдигаме тази тема, защото без такива анализи никой няма да повярва на „рева” на фермерите.
В най-скоро време ще публикуваме подобен анализ и за българска ферма, за да се види, че и при нас нещата по отношение себестойността на цената на кг мляко са подобни.
Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. http://www.europeanmilkboard.org/de/special-content/news/news-details/article/current-milk-production-costs-for-germany-4200-centskilo-of-milk.html?cHash=735f8ce87c7eeb5dcc6849dab29dda1f
    Горният линк е към оригиналната статия. Методиката, използвана за изчисляване на себестойността е за средни и малки ферми (болшинството в Германия), в които собственикът работи и като менажер. Неговия труд (Arbeitkosten) е оценен на 22 евро на час (да, на час, няма грешка) и от там се получават тези 12,81 цента разходи за труд на литър мляко. Наемният труд (Lohnarbeit) в тези изчисления влиза в по-горната сума от 20,11 цента. По принцип показаната методика не дава точна представа за отделните разходи в млечното говедовъдство и не може да служи за ефективен анализ защо няма печалба. Необходимо е много по-детайлно описани на отделните разходи по-групи, за да се види защо в Америка млечното говедовъдство е печелившо при изкупна цена на млякото по-ниска от тази в Европа – 31 евроцента ($16,70 за 100 фунта).
    https://ycharts.com/indicators/milk_price
    Надявам се някой ден някой от аграните институти да се заеме с този проблем. Цялата информация е вече в интернет – трябва само четене и малко мозък………..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here