Вие питате – ние отговаряме: “Кога ще е шоуто на България” – въпрос от фермера Иво Вълчев

1

Говедовъд.ею е демократичен, неправителствен и единствено с желанието да се пише истината и служи на фермерите.
Всички въпроси и коментари, независимо добри или лоши сме ги публикували и обсъждали заедно.
Сега поместваме дословно писмото на фермера Иво Вълчев след като е прочел статията

Млечното шоу на Холандия

Кога ще бъде млечното шоу на България? С 4000 л мляко от крава под селекционер контрол май няма как да стане? Обаче нашите лъвове дето отглеждат ‘холщайн”, май 5000 л ги оправят идеално за субсидии? Аз също отглеждам млечни крави, но не мога да покрия норматива. Нека , обаче нашите отличници да гонят холандските постижения 10000 л-12000 л за 305 дни лактация, аз пак няма да взимам субсидии,ама ще си купя крави от българското изложение – що да ходя до Холандия? Пък нека им са халал субсидиите, ама не с 500 л повече мляко от мене, – ами със 7500 л повече на лактация!
Това моето не е въпрос а предложение, нека го коментираме моля!

Наистина въпрос за коментар. Ние ще дадем нашето скромно мнение по въпроса и както казва г-н Вълчев, добре е да вземат отношение повече наши читатели.
Наистина не можем да се мерим с Холандците по такива „представления”. Те се планират години напред, фермерите и техните семейства живеят с това шоу. Спечелването на награда е и най-голямата победа в живота им.
У нас през последните години се правят изложби на говеда. Едната организирана от ИАСРЖ, си е просто сбор от животни и два часа след откриването и минаването на официалните лица изложбата се закрива. През 2012 и 2013 АРЧШПБ проведе две изложби, като в тях се видяха първите наченки на европейските изложения.
Добре подготвени животни, вървящи без проблем, международни съдии, каталог. Всъщност подготовката на едно изложение никак не е лесно, освен пари е необходим ентусиазъм, воля за победа и мерак дето се казва, по нашенски.
По интересен е вторият ви въпрос, относно производството на разплодни животни в България и тяхната продажба на по-нископродуктивните стада. Това е и класическата схема, възпроизводителните стада да дават разплоден материал на стоковите и племенните на възпроизводителните. При нас, засега няма и искра да се получи това.
Причини един чувал – производство на малък брой телета въобще. Причини – голям период между отелванията на кравата, лошо развити млади животни с големи проблеми при заплождането, определено лошо ветеринарно обслужване по отношение репродукцията. Бърза амортизация на основните животни и кратък период на лактиране.
Така че, пълен абсурд е и през идващите години някоя ферма да може да произведе повече качествени юници и да продава.
Разбираме национализма ви, но това е положението.
Между другото не очаквайте нашите юници да са по-евтини от вносните. Сметките показват, че разходите за една юница са в рамките на 2300 до 2500 лева. С други думи с ДДС ще стане 3000 лв или 1500 евро за колкото може да се намери юница извън България.
По отношение субсидиите за обвързана подкрепа се говори много, но болшинството фермери вече искат да има такива правила-получаваш, продаваш и получаваш субсидия, какво по сладко от това.
Прага от 4000 кг мляко от крава е съвсем нормален защото още през 2015 г средната млечност на контролираните млечни крави беше над 5000 кг за всички породи без Родопското говедо. При положение, че данните на развъдните асоциации са верни.
Тези които произвеждат повече мляко не са толкова много в страната. През 2015 г имаше десет ферми които бяха получили около 10000 кг мляко от крава. За 2016 г няма никаква информация независимо от това,че се обърнахме към всички асоциации да ни предоставят такава. Вероятно това е секретна информация и се ползва от определени служби.
Единствено асоциацията на Монбелиард ни е предоставила информация с която сме ви запознали.

Да си кажем проблемите и да се похвалим с направеното

Колкото и да не ни си иска ще трябва да завършим с шаблона –
ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне”.
Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Всеки, който получава по-малко от 5,000 литра на лактация, просто не е нахранил кравите. Няма млекодайна порода в света, която да дава по-малко от 5,000 литра при едно единствено условие – кравата да е нахранена на воля. Това, дето му викат “пасище” в България не може да се смята за място за хранене, а е просто място за разходка. Една крава като изяде само половината от това което и се полага на ден и при това измине 10 км – чакай да ти дава мляко. Фермери, които нямат условия за интензивно отглеждане на млекодайни крави по-добре да се ориентират към козевъдството – козата обича да ходи и яде всичко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here