Simako – най-красивата крава на Чехия за 2017 г

0

Най-красивата крава в Чешката република е дъщеря на един много специален бик Imposium.
Кравата се отглежда в стопанство в Приховице, което се намира в северната част на Чешката република в близост до град Либерец и е частна собственост. Първите години след 1990 – началото на реформата в Чехия, никак не са били лесни за собствениците. През 1996 г., дори са били пред прага да затворят фермата. Фирмата управлява 194 хектара пасища и 11 хектара обработваема земя. Основната дейност е производството на биологично мляко. Отглеждат се 87 млечни крави, които имат средно производството на мляко от 8532 килограм с 3.83% мазнини и 3,52% протеин. Тези резултати са много добри за една биологична ферма на 800 метра над морското равнище.

Интервалът на отелването е главно от септември до ноември. През летния сезон кравите са предимно в пасището, а угоителния комплекс се захранва със сено, концентриран фураж и минерали. Летният сезон е много добър за животните. Той има много положителен ефект върху здравето на стадо. Зимният сезон продължава седем месеца и кравите са в обора, като през това време се хранят с дажба основана на тревен силаж, грахов силаж, сено, концентриран фураж и минерални и витаминни добавки.
Основният източник на приходи е продажбата на мляко, но също така и продажбата на юници и мъжки телета..
Собствениците се опитва да използва най-добрата Сименталска генетика. Тяхната цел е да имат много балансирани крави по всички показатели в стадото. Използват се най-вече млади, геномни бици. Изключително са горди, че на таз годишното шоу в Бърно тяхната крава Simako с баща Imposium, спечели титлата: Национален шампион.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here